Het huis waar Napoleon logeerde

Het is één van de meest spectaculaire restauraties van Vereniging Hendrick de Keyser van de afgelopen jaren: Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem. Dit imposante woonhuis werd gebouwd tussen 1803 en 1807 en heeft een van best bewaarde interieurs in Empirestijl in ons land, de stijl van keizer Napoleon. Met grote zorgvuldigheid hebben restauratoren dit interieur hersteld.

Imitatiemarmer, schilderingen en wandbespanningen
Op de hoofdverdieping van het huis zijn vijf vertrekken van zeer hoge kunsthistorische kwaliteit aanwezig. Zo is er een ‘Marmerzaal’, een ‘Gouden Salon’ en een ‘Etrurische Kamer’. De kleurrijke kamers zijn gedecoreerd met imitatiemarmer, schilderingen uit de klassieke oudheid en wandbespanningen. Huis en interieur zijn ontworpen door Abraham van der Hart (1747-1820), de stadsarchitect van Amsterdam. Opdrachtgever was Willem Philip Barnaart, burgemeester van Haarlem en kamerheer van koning Lodewijk Napoleon.

Vele verhalen zijn aan het huis verbonden: Lodewijk Napoleon logeerde er, de sportman Pim Mulier groeide er op en het was jarenlang de ambtswoning van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Het is dan ook toepasselijk dat het huis wordt geopend door Commissaris van de Koning Johan Remkes. Carlo Huijts, directeur van Vereniging Hendrick de Keyser, hoopt dat het huis weer een plaats in de harten van de Haarlemmers zal veroveren. Wie zou hier niet willen trouwen, dineren, een prijs uitreiken, jubileum vieren of een concert bijwonen? De beletage van het huis wordt voor dit doel verhuurd en museaal opengesteld.

Huis Barnaart is altijd erg gesloten geweest voor het publiek en Vereniging Hendrick de Keyser wil dit veranderen. Op zaterdag 28 mei van 11.00 tot 16.00 uur zijn belangstellenden welkom om het resultaat van de restauratie te bekijken. Medewerkers van de Vereniging en restauratoren geven dan een toelichting. Een buitenkans om het bijzondere interieur te zien.

Zie ook www.hendrickdekeyser.nl

Foto: De gouden salon (Wereldwijze fotografie)