Help mee tuinvogels in kaart te brengen

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari houdt Vogelbescherming Nederland de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Kijk voor meer informatie opwww.tuinvogeltelling.nl

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling heb je een half uurtje de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Door de resultaten door te geven help je Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in je tuin.

Liefde van vogels gaat door de maag

De liefde van vogels gaat door de maag, dus wie goed voert krijgt veel bezoek van vogels. Wie zich nu al inschrijft via www.tuinvogeltelling.nl ontvangt daarom de gratis special Vogels Voeren. Hierin lees je alle tips en tricks om de vogels naar jouw tuin te lokken!

Vogels herkennen makkelijker dan je denkt

Meedoen met de Tuinvogeltelling is leuk, je leert de vogels in je tuin wat beter kennen en eigenlijk is het tellen heel eenvoudig. Vogelbescherming doet er alles aan om je te helpen de vogels te herkennen. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, met herkenningstips en geluid. Ook de gratis app ‘Tuinvogels’ biedt hulp. Vul de kleur en de grootte in en Vogelbescherming vertelt je welke vogel je ziet. 

De resultaten

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 16e keer georganiseerd. Voorgaande edities hebben inmiddels een schat aan waardevolle informatie opgeleverd. Zo is de achteruitgang van de huismus terug te zien in de resultaten, net als de opkomst van de halsbandparkiet.

Hoe werkt het ook alweer?

Meedoen is simpel: 30 minuten lang noteer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl of via de gratis app tuinvogels te downloaden via www.tuinvogeltelling.nl De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Foto: Alain Gighnone/ AGAMI.