Heemstenaar helpt mee aan snelheidsrecord fietsen voor vrouwen

Wielrenners Aniek Rooderkerken en Iris Slappendel doen deze week in de Nevadawoestijn een poging om het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen – nu op 122 km/u – te verbreken. Dit doen ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets die is ontworpen en gebouwd door het studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam. Een van de teamleden is Laurens Feije, die opgroeide in Heemstede.

Recordpoging
Vorige maand fietste het team bij een test nog op de A270 bij Helmond. Nu denkt het team na een jaar voorbereiden klaar te zijn om onder de ideale omstandigheden in Nevada het wereldrecord aan te vallen. Dit staat sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois op 121,8 km/u.

TU Delft
Het in Heemstede opgegroeide teamlid Laurens Feije zat op het Hageveld en werkte 4 jaar bij slagerij Chateaubriand. Naast zijn studie Technische Natuurkunde aan de TU Delft is hij binnen het Human Power Team mede verantwoordelijk voor de aerodynamica. “Ik ben in Delft gaan studeren omdat ik altijd interesse heb gehad voor techniek en de innovaties die daar bij komen kijken”, vertelt Laurens. “Mijn studie kan soms erg theoretisch zijn, daarom ben ik bij dit project gegaan. Hier heb ik het hele proces van conceptkeuzes tot productie mee kunnen maken, wat ik nu mee kan nemen in het vervolg van mijn studie.”

Mens & techniek
Dat de fiets 122 km/u kan, komt door de ideale combinatie van mens en techniek. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol. Deze is bepaald door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. Hierdoor is de luchtweerstand tien keer kleiner dan bij een gewone racefiets. Studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam trainden de atleten en verzorgden een sportdieet, volgens het team een onmisbare factor voor succes.

Sneller dan een cheetah
De studenten van het Human Power Team willen met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties sneller kan zijn dan de natuur. Daarom koos het team dit jaar de cheetah – het snelste landdier ter wereld – als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/u.

Foto: Bas de Meijer.