Heemsteedse maakt voetenkunst

Wandelaars keken vreemd op toen zij deze week vele voeten zagen staan langs de vloedlijn van het Zandvoortse strand. Ze bleken afkomstig te zijn van de Heemsteedse beeldhouwster & sopraan Hieke Meppelink. Zij creëerde het kunstwerk ‘Voetreis’ om aandacht te vragen voor het vluchtelingenprobleem en geld in te zamelen voor de Stichting Vluchtelingenwerk Nederland. Het kunstwerk heeft inmiddels een mooi bedrag opgeleverd tijdens haar expositie in Beeldentuin De Wielegaard bij Zijderveld. “Maar het gras was er gewoon te gezellig groen, vandaar dat ik besloot ze aan zee te fotograferen.” Inmiddels staan de voetjes weer te drogen in haar atelier in Haarlem, maar een tweede expositie zal volgen tijdens de Haarlemse Kunstlijn in november.

“Mensen zetten 1 of 2 voetjes in hun tuin en schenken daarmee aan het goede doel. Een mooi symbolisch gebaar”, aldus de kunstenares.

“Ik heb elke voet een bundeltje laten dragen. Want mensen zeulen hun eigen pakketje met zich mee. Letterlijk zijn dat hun laatst overgebleven bezittingen. Maar ik bedoel dat vooral overdrachtelijk: die bundeltjes zitten boordevol talenten, levensverhalen, ervaringen. Maar ook vol oorlogstrauma’s, frustraties, verdriet en pijn. Wat torsen mensen met zich mee? En hoe gaan wij Nederlanders daarmee om?”

Stichting Vluchtelingenwerk Nederland toonde zich inmiddels zeer verheugd met dit initiatief. Het project is te volgen via www.hiekemeppelink.com