Heemsteedse leerlingen naar Grondwetdag Challenge

‘Wat zou jij (anders) doen als je de Nationale Ombudsman was?’ Op zaterdag 2 april geven acht scholierenteams in de Oude Zaal van de Tweede Kamer antwoord op deze vraag tijdens de Grondwetdag Challenge. In de jury zit onder andere Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Het team met het beste idee wint een rondleiding achter de schermen van het Binnenhof. Ook het team van College Hageveld neemt deel, heeft een finaleplek.

In het najaar van 2015 werden scholieren uit heel Nederland uitgenodigd om in 500 woorden te omschrijven wat zij zouden doen als zij de Ombudsman waren. Uit de inzendingen werden acht teams geselecteerd, waarbij werd gekeken naar creativiteit, haalbaarheid, inpasbaarheid en welk probleem of uitdaging het idee oplost. Onder begeleiding van (oud-)studenten van Tilburg University werkten de acht finalisten hun idee uit tot een pitch die zij tijdens de finale op 2 april zullen presenteren aan de jury.

De jury van de Grondwetdag Challenge bestaat uit Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman, Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Maaike van Houten, verslaggever Politiek en Samenleving bij dagblad Trouw en Luc Verheij, bijzonder hoogleraar Constitutioneel recht aan de Universiteit Leiden. De finale wordt gepresenteerd door oud-parlementair verslaggever Ferry Mingelen.

Het team met het beste idee wint een rondleiding achter de schermen van het Binnenhof.

De challange vindt plaats in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, Lange Poten 4, Den Haag van 11.00 tot 15.30 uur.

De Grondwetdag Challenge is onderdeel van de jaarlijkse Grondwetdag. Het doel van de Grondwetdag is om jaarlijks aandacht te besteden aan constitutionele vraagstukken.

Meer informatie over de Grondwetdag en de Grondwetdag Challenge op www.grondwetdag.nl