Heemsteedse historicus Jaap Verschoor interviewt hoogleraar Van Oostrom

Donderdag 22 februari is er een interview met Frits van Oostrom over zijn boek Nobel streven (door het DWDD panel getipt in oktober) bij Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 in Heemstede.

Jaap Verschoor, voorzitter van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, zal met hem in gesprek gaan en dat is vooral bijzonder vanwege het lokale karakter van het boek, namelijk Jan van Brederode en het kasteel in Santpoort.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer, Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden.

Jaap Verschoor (1958) is historicus en eigenaar van Kantoor Verschoor Boekmakers. Naast zijn werk is Jaap voorzitter van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en van Stichting Matrijs, een uitgeverij die zich toelegt op de uitgave van erfgoedpublicaties.

Aanvang 20.00 uur en de toegang bedraagt €7,50. Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede. Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472.

Op de foto hoogleraar en auteur Frits van Oostrom.