Heemsteedse cursisten van Hartveilig verdienen certificaat

Ongeveer 300 mensen per week krijgen in Nederland een circulatiestilstand. Een start van de reanimatie binnen 6 minuten kan voor het slachtoffer het verschil maken tussen een reële kans op overleven of niet. Om een reanimatie te kunnen starten, is het beheersen van de reanimatievaardigheden een must. Meerdere inwoners van Heemstede zagen de noodzaak hier van in en hebben zich bij Hartveilig Wonen en EHBO Heemstede aangemeld voor de de 1e reanimatie-training met inzet van de AED van 25 mei jl.

12 cursisten hebben in een 4 uur durende training kennis gekregen over een circulatiestilstand en wat hen te doen staat, wanneer iemand onwel wordt of is geworden. De technieken hoe het slachtoffer benaderd moet worden, het bewustzijn en de ademhaling te controleren, hartmassage, beademing en inzet van de AED; de trainers lieten het allemaal zien. Daarna mochten de cursisten zelf aan de slag.

Aan het eind van de training zijn alle 12 cursisten door EHBO Heemstede gecertificeerd en mogen zich vanaf dat moment burgerhulpverlener noemen en worden opgeroepen in geval van een melding. Heemstede is weer een stuk Hartveiliger geworden.

Veel mensen beheersen de reanimatievaardigheid uit hoofde van hun beroep, EHBO, of BHV, maar zijn (nog) geen burgerhulpverlener. Meld u aan als burgerhulpverlener op www.heartsafeliving.com/burgerhulpverlening

Helaas zijn er momenteel (nog) niet heel veel AED’s in Heemstede beschikbaar.
Veel bedrijven, medische praktijken en wellicht ook particulieren beschikken wel over een AED.
Hartveilig Wonen roept de bezitters op om de AED bij Hartveilig Wonen te registreren, zodat deze altijd zichtbaar is: www.heartsafeliving.com/burgerhulpverlening
Prettiger is nog als Hartveilig Wonen de AED in een geconditioneerde beveiligde buitenkast, 24/7 beschikbaar heeft voor de burgerhulpverleners. De plaatsing in de buitenkast kost u niets, behalve enkele tientjes per jaar voor elektra waar de kast op moet worden aangesloten. U blijft de eigenaar van de AED en kan er ook altijd bij.
Voor meer informatie stuurt u een email naar: hvwheemstede@gmail.com