Heemstedenaar schrijft andermaal boek over sportklimaat in Nederland

Recent zijn twee boeken verschenen van journalist, columnist en schrijver Maarten Westermann, inwoner van Heemstede en een goede bekende in de regionale sportwereld. Hij was onder meer acht jaar voorzitter van hockeyclub Rood-Wit in Aerdenhout en even lang manager van het eerste mannenteam van deze vereniging. Al met al was hij er ruim 25 jaar actief als vrijwilliger, onder meer ook als clubscheidsrechter. Deze en andere ervaringen, studies en waarnemingen in de sport hebben hem doen besluiten om een boek te schrijven over hoe het hoort in de sport: ‘Doe normaal’.

We hebben vrijwel allemaal wel iets met sport. Als lid van een club of als individuele sporter die graag hardloopt, op de fiets klimt of zich in de sportschool in het zweet werkt. Misschien ben je vrijwilliger in de sport of ben je gewoon iemand die graag naar sport kijkt. En dan is er nog het leger van ouders van sportende kinderen. En allemaal maken we ons regelmatig zorgen over het sportklimaat in Nederland. Wedstrijden die vroegtijdig moeten worden afgebroken vanwege wangedrag op en rond het veld, scheidsrechters die het moeten ontgelden, liederlijk vervelende kinderen, ouders die zich in woord en daad met de wedstrijd bemoeien, ongewenste intimiteiten, botsende culturen, vernielingen en verwondingen, zie daar de sportbeleving in een notendop. Wees eerlijk: we gaan allemaal weleens over de schreef, we zijn geen heilige boontjes. Terwijl we in principe van goede wil zijn en graag plezierig en veilig willen sporten. In dat streven wil het boek ‘Doe normaal’ een gids zijn. Niet met een opgeheven vingertje, maar met stof tot nadenken en met praktische tips.

Eerder schreef Maarten Westermann boeken over schaatser Bart Veldkamp, hockeycoach Roelant Oltmans en judogoeroe Cor van der Geest. Andere boeken zijn Sportouders en de Sportsponsorgids. Aan het begin van zijn loopbaan werkte hij op de redacties van Elsevier en Quote. Hij was hoofdredacteur van onder meer het magazine Scheids! en had een belangrijk aandeel in de totstandkoming van het standaardwerk Nederland Hockeyland. Recent verschenen van zijn hand de boeken Presteren (over Maurits Hendriks van NOC*NSF) en Goed in de Wedstrijd (over arbitrage in de sport). In Doe normaal schrijft Westermann met verstand van zaken en soms ook relativerend of met humor over de status van de sport in Nederland en hoe het nu verder moet. Dat maakt het tot een nuttig en aangenaam leesbaar boek, met heel wat onderwerpen om over door te praten met teamgenoten, collega bestuursleden, coaches, scheidsrechters en niet in de laatste plaats binnen het gezin.