Heemstede als wingewest

Een brief van Heemstederlezer Henk Kruijer: Het drinkwater dat Waternet levert, aan groot-Amsterdam en aan Heemstede, wordt spotgoedkoop gewonnen in de zg. Amsterdamse waterleidingduinen naast Heemstede. Toch is het kubiekemeter-tarief van Waternet het hoogste van alle drinkwaterbedrijven in Nederland. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Honderdduizenden woningen in Amsterdam hebben geen watermeter. De bewoners daarvan betalen een forfaitair bedrag voor hun drinkwater. Of ze nu per dag vijf minuten onder de douche staan, of een half uur, of de hele dag, dat maakt voor hun waterrekening niet uit. Vandaar.

Waternet is bezig om die onbemeterde woningen in Amsterdam van watermeters te voorzien, doch doet dat in een uiterst gezapig tempo. Waternet gebruikt daarvoor de vastrechtbetalingen, ook die van de duizenden inwoners van Heemstede die nog steeds met een 19e eeuwse aansluiting in een waterput in de voortuin opgezadeld zitten.

Het Amsterdamse Waternet gebruikt Heemstede dus als een wingewest, voor spotgoedkope productie, om via het kubiekemetertarief mee te betalen aan niet gemeten en niet voldoende doorbelast watergebruik in Amsterdam, en om via de vastrechtbetalingen bij te dragen aan het aanbrengen van watermeters in onbemeterde woningen in Amsterdam.

Naar mijn mening is het hoognodig geboden dat het gemeentebestuur van Heemstede zich met deze kwestie gaat bezighouden en voor de belangen van zijn burgers in deze gaat opkomen.