HBC JO19-2 in finale KNVB-Zwaluwen jeugdbeker!

Zondag 7 mei nam HBC het op tegen Limmen, voor de KNVB-Zwaluwen Jeugdbeker.
Zouden de mannen van Patrick Hart en Job Prins er klaar voor zijn? De koppies zagen er gespannen uit en om de groep heen heerste toch een bepaalde stilte. Of was het gewoon pure concentratie van de JO19-2 en dachten de jongens aan de meegekregen opdrachten?
Na een goede warming-up kwamen de mannen van HBC in het alternatieve zwarte tenue het veld op, dit i.v.m. gebrek aan onderscheid tussen de shirts van de spelers van beide clubs. Vervolgens moesten de keepers óók even terug om van kleding te wisselen. Intussen stonden er 20 spelers tegenover elkaar op het veld te trappelen van ongeduld om te gaan strijden om een plek in de finale van deze KNVB jeugdbeker!

O.l.v. bondsscheidsrechter Van Leeuwen klonk het fluitsignaal om 11.10 uur en direct werd de V-11 van HBC gestart d.m.v. snelle en felle aanvallen op het doel van Limmen, dat daardoor meteen in z’n achteruit moest en al vroeg de ‘klappen’ van HBC moest opvangen. De mannen van Limmen waren weliswaar een kop groter en zagen er fysiek sterk uit, maar ze waren niet bestand tegen de aanvallen van HBC! Na precies 6 minuten had HBC zijn aanval klaar met een schitterende lange bal vanaf het middenveld op de rechtsbuiten (RB), die zich overigens zeer goed vrijliep van 2 verdedigers – en ook nog eens het overzicht hield. Hierdoor kon hij de bal prachtig kon voorgeven op de spits van HBC, die de bal voor het intikken had: 1-0 voor HBC.
Het ijs was gebroken. Limmen werd even wakker geschud en wist nu ook direct waarom HBC JO19-2 in de halve finale stond. Limmen, nog maar net bekomen van de schrik, kreeg wederom te maken met de RB van HBC maar dit keer de keeper: de RB van HBC stond 1 op 1 met de keeper van Limmen en opnieuw hield de RB het overzicht met een prachtige lange bal (cross-pass) op de meegekomen linksbuiten (LB) van HBC, die de bal vol de touwen injoeg: 2-0 HBC! Dit was echt een aanval ‘uit het boekje’!

Limmen kreeg nu de nodige coaching en aanpassingen toegeworpen en ging daardoor beter spelen. Ook Limmen liet goed voetbal zien en kreeg zelfs iets meer veldoverwicht; HBC liet zich iets zakken, maar kon niet voorkomen dat er een misverstand ontstond tussen keeper en verdediger, waardoor een speler van Limmen de bal op zijn rug kreeg en voor de 2-1 zorgde.
Limmen probeerde voor de rust nog de gelijkmaker te forceren door zowel de verdediging als ook de keeper keer op keer te testen, maar de supersnelle reflexen van de HBC-keeper deden zelfs de toeschouwers van Limmen applaudisseren. HBC speelde slim en wachtte rustig af. Ondanks de druk liet HBC geen paniekvoetbal zien en na een mooie onderschepping op het middenveld, gevolgd door een prachtige lange bal op de spits van HBC – die trouwens helemaal verkeerd werd ingeschat door de keeper van Limmen – waarna de kleine spits heerlijk zijn koppie eronder kon zetten en de 3-1 was een feit! Ondanks deze achterstand bleef Limmen pressie geven op de verdediging van HBC; dit resulteerde vlak voor rust nog in een schitterend afstandsschot wat de voorsprong van HBC terugbracht tot 3-2.

Limmen begon de 2e helft sterk en nu was het HBC die teruggedrongen werd en dat zich telkens met hangen en wurgen uit de verdedigende positie moest wurmen. HBC moest er voor de volle 100% tegenaan en ondersteund door de half- en vleugelspelers kwam HBC er door mooi combinatie-voetbal uit. HBC had ‘t heel zwaar, maar de jongens hielden hun koppie erbij, maakten geen fouten en haalden het zeer hoge tempo van Limmen er enigszins uit. Dit had als direct gevolg dat de spits van HBC zich vrij kon spelen; hij schoot de bal op de keeper, die de bal pareerde tegen de paal, waarop de LB van HBC alert reageerde en ‘m voor het intikken had: 4-2 voor HBC!

Er klonk een zucht van verlichting en met nog 12 minuten te gaan speelde HBC ‘t verder heel slim uit… Na ’t horen van het laatste fluitsignaal was de ontlading groot bij HBC JO19-2. Wat waren ze trots en blij. En terecht: HBC had zowel individueel als ook als team 2 x 45 minuten maximale inzet getoond.
De mannen staan op 20 mei om 17.00 uur tegen RKAV Volendam JO19-2, in de finale op het terrein van Legmeervogels, Sportpark Randhoorn, Uithoorn!

(Geschreven door HBC supporter Hans Teeven).