Giraffenfoto Heemsteedse zusjes in de prijzen

Vier getalenteerde jonge en volwassen natuurfotografen hebben zondag 13 december in het Museon Den Haag de prestigieuze WNF-Photo Awards gewonnen. De WNF-Frans Lanting Award voor volwassenen ging naar de prachtige close-up van drie drinkende wespen. De talentenprijzen voor kinderen en jongeren zijn gewonnen door ‘giraffen op een beboste helling’ en ‘libelle bij ochtendlicht’. Juryvoorzitter en beroemd natuurfotograaf Frans Lanting roemde het gevoel voor compositie en lichtgebruik.

De publieksprijs is dit jaar gewonnen door het beeld van een sluipende jaguar. De WNF-Photo Award is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland die het Wereld Natuur Fonds samen met het Museon organiseert onder voorzitterschap van WNF-ambassadeur Frans Lanting. De 75 genomineerde foto’s worden tot en met 13 maart tentoongesteld in het Museon in Den Haag. Jurylid en WNF-ambassadeur Humberto Tan overhandigde de prijzen aan de winnaars. Frans Lanting, die zelf niet aanwezig kon zijn, sprak de winnaars toe via een videoboodschap. De WNF-Young Talent Award (12–18 jaar) is gewonnen door de 17-jarige Quinten Bulte uit Dalfsen. Hij legde bij zonsopgang de ‘mooiste libellensoort van Nederland’ op prachtige wijze vast.

WNF-Kids Award
De WNF-Kids Award voor kinderen (6- 12 jaar) gaat naar zusjes Dyde (11) en Yfke (9) Walter uit Heemstede. Op vakantie in Tanzania spotte Yfke tijdens een safari op de rand van de Ngorongorokrater een kudde giraffen, verborgen op een beboste helling. Zij waarschuwde haar zus Dyde die geen moment aarzelde en het beeld vastlegde. Daarmee toonden Yfke en Dyde volgens Lanting dat zij de intuïtie van een natuurfotograaf bezitten.

Prijzen en jury
Alle winnaars ontvangen het WNF-Boek ‘Aarde op 1’ en een exclusieve fotoworkshop van juryvoorzitter en natuurfotograaf Frans Lanting. Naast Frans Lanting bestond de jury uit WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers, de directeur van het Museon, Marie Christine van der Sman en de jeugdwinnaars van 2014 Nikki van Essen en Jip Leermakers.