5_2018_muziektent_Landgoed Groenendaal

Gezellige jaren negentig met de muziektent op Landgoed Groendaal

Gezellige drukte in het Pomphuis, het onderkomen van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek, HVHB, waar woensdagmiddag 16 mei te zien en te horen was hoe leuk de muziek klonk in het bos bij restaurant Landgoed Groenendaal.

In 1989 kocht eigenaar van het restaurant, Hein Uitendaal senior, de muziektent van de gemeente voor 1 gulden met de bedinging dat het tentzeil dezelfde kleuren kreeg als de zonneschermen van het restaurant: groen-wit gestreept. Kosten van het opknappen bedroegen 16.000 gulden. Met een lunch waarvoor Hein senior Lenie ’t Hooft, Floor Visscher en Marianne Dessing had uitgenodigd. Lenie deed de organisatie en Marianne was pianolerares en wist dus alles van muziek. Een stukje in de krant en de muziekgezelschappen meldden zich. Het comité was wel kritisch, men wilde kwaliteit. Vanaf 29 april 1990 traden ze allemaal op, de salonorkesten, harmonies, damesorkesten accordeonorkesten, jong talent. Hein had 500 stoelen besteld, maar zittend in het gras hoorde je het net zo goed. Burgemeester jonkheer Van der Bosch sloeg op de trom, het eerste concert begon. Commentaar na afloop was: “Leuk joh”, “Moetje ook naar toe”, “Volgende week komt….”. Leuk voor heel Heemstede. De muziek is maar tweemaal uitgeweken naar binnen. Har Wolthuis zorgde voor leuke stukjes in de Heemsteder. In1992 bestond het Ververschingshuis Langoed Groenendaal 75 jaar en je betaalde bij de viering hiervan prijzen van toen. Koffie 20 cent en bitterballen 60 cent. “Nee geen drie porties bestellen hé!” Het publiek was opgetogen.

Het eerste jaar waren er 10.000 bezoekers. De laatste jaren kwamen er ook min of meer bekende artiesten in de muziektent. Percussionist Frits Landesbergen met Jeroen de Rijk en Joke Bruis, Laura Fygi en het jonge talent, de winnaars van het Prinses Christina Concours. Het was altijd gezellig vol. Heel jammer was het optreden van de milieupolitie die de bestelwagen bekeurde die achter de muziektent parkeerde. Die bracht de zware muziekinstrumenten, maar parkeren in Groenendaal mag nu eenmaal niet. Zelfs burgemeester Van den Broek Laman-Trip kon er niks mee en Hein was het zat om steeds die boetes te betalen. De muziektent verdween naar de Hartekamp, maar is nu na diverse omzwervingen weer ‘terug op stal’ in Groenendaal. Na het overlijden van Hein senior sprak Hein junior zich hierover woensdagmiddag uit. Het heeft nog even tijd nodig, oude tijden komen niet terug, maar eens komt het er op een andere manier weer van.

Ton van den Brink

Foto: Hein en zijn moeder Ineke Uitendaal, daarnaast Lenie `t Hooft.