Missing image

“Mijn generatie snakt naar klein en lief”

Toegegeven: het was even wennen voor singer/songwriter Barbera van der Kaay, toen ze in 2015 de hectiek van Amsterdam verruilde voor de rust van Heemstede. Een keerpunt was het kamerconcert dat zij gaf voor de buurt. “Ik leerde toen mijn buren kennen en sloot vriendschappen”, zegt ze in haar sfeervolle, uit 1913 stammende etage in het centrum van Heemstede. “Inmiddels heb ik de rust en de natuur rondom omarmd. Ik ben echt een beetje verliefd geworden op Heemstede.”

De van oorsprong Friezin (Leeuwarden,1982) studeerde af aan de Frank Sanders Academie voor musicaltheater in Amsterdam en werd klaargestoomd voor een carrière in de musicalscene, een agenda gevuld met reizen door het land van theaterzaal naar theaterzaal. Ze deed er mooie ervaringen op, maar voelde ook de aanslag die het was op haar lichaam en haar sociale leven. “Tijdens mijn laatste, wat intiemere productie ‘Een avond met Dorus’, merkte ik dat het kleine vertolken beter bij mij past. Ik besloot een nieuwe start te maken.” De vertolkster van musicalsongs leerde zichzelf gitaar spelen en haar gevoelens op papier te zetten. Er was een aanleiding voor nodig: “Ik had voor het eerst liefdesverdriet en voelde de drang om mijn verhaal te vertellen. En ik ontdekte mijn stem opnieuw, want op de grote bühne gebruik je die anders en de combinatie met de klank van mijn gitaar bracht mij dichterbij mezelf.”

Haar nieuwste CD, Taking My Time, is een album met Engelstalige songs waarvan de presentatie plaatsvindt op 9 november in het Haarlemmerhout Theater in Haarlem en waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn. Vanwaar de switch naar Engelstalige liedjes? “Sommige teksten vind ik geschikter voor de klank van de Engelse taal en misschien helpt het wel dat een vreemde taal iets meer afstand schept tot jezelf. Ik bewonder een zangeres als Eva Cassidy, de zuiverheid van haar stem en haar integriteit. Het verhaal is natuurlijk dramatisch, want ze werd pas beroemd na haar dood op jonge leeftijd. Ik herken haar behoefte om in de luwte te functioneren, ver weg van de hardheid en het tempo van de maatschappij waarin we leven. Wat dat betreft is er, denk ik, een enorm verlangen naar zachtheid, juist van mijn generatiegenoten die vaak maar doorjakkeren. Alle narigheid van de wereld die binnenkomt via de televisie heeft een tegengeluid nodig, zoals het touwtje van Jan Terlouw en onlangs nog de boodschap van Eberhard van der Laan om lief te zijn en om te zorgen voor elkaar. Zo hoop ik ook dat teksten van woordkunstenaars als Toon Hermans en de songs van Boudewijn de Goot behouden blijven voor toekomstige generaties.”

Wat die laatste betreft is er nog een hobbeltje te nemen voor de singer/songwriter, want Boudewijn de Groot woont een paar deuren verderop. “Ik heb hem nog niet durven aanspreken, hij is behoorlijk verlegen en gesteld op privacy. Misschien moet ik een keer de moed verzamelen om aan te bellen voor een kopje suiker en vragen of hij eens naar mijn liedjes wil luisteren.”

Kaarten voor het concert op 9 november zijn te reserveren via de website van het Haarlemmerhout Theater of via www.BarberavanderKaay.nl.

Mirjam Goossens

Foto: Marloes Heineke.