Gemiddeld leenbedrag per provincie

Geld lenen in Noord-Holland: Inwoners lenen bijna 1.000 euro meer dan gemiddeld

PARTNERBIJDRAGE

Inwoners van Noord-Holland lenen bij de aanvraag van een persoonlijke lening bijna 6 procent hoger bedragen dan de gemiddelde Nederlander. Zo blijkt uit onderzoek van Geld.nl.  “Nu klinkt 6 procent misschien niet als heel veel, maar het komt gemiddeld neer op 1.000 euro meer per lening aanvraag uit Noord-Holland”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Inwoners van Noord-Holland leende in de eerst helft van 2023 gemiddeld 15.843 euro. De gemiddelde Nederlander leende 14.619 euro.”

Hogere inkomens leiden tot hogere leningen in Noord-Holland

Hiermee is Noord-Holland één van de provincies in Nederland waar de hoogste bedragen worden geleend. Alleen in Flevoland wordt gemiddeld nog meer geld geleend. Dat in Noord-Holland relatief hoge bedragen geleend worden, komt doordat de inkomens in de provincie relatief hoog liggen. “Hoe hoger je inkomen, hoe meer je doorgaan kan lenen”, voegt Bulthuis toe.

Geld lenen in Noord-Holland ook vaak voor verbouwen en oversluiten

Geld.nl onderzocht ook voor welke doelen inwoners van Noord-Holland geld lenen. De meest Noord-Hollanders die een lening aanvroegen deden dit om een auto te kopen. Ruim 35 procent van de lening aanvragen uit deze provincie had als bestedingsdoel en auto.

Verder leende bijna 16 procent van de Noord-Hollanders voor de verbouwing van een woning en 9,2 procent voor het oversluiten en/of samenvoegen van bestaande leningen.

Tip! Voordelig een lening aanvragen op Geld.nl! De rentes verschillen flink per kredietverstrekker, waardoor je gemiddeld 783 euro minder betaalt voor de goedkoopste lening in Noord-Holland. Vergelijken vóór je een keuze maakt, bespaart je veel geld.