Gedichten en muziek van Heemstedenaren op Haarlems festival

Ze wonen allebei in Heemstede. En dertig jaar geleden speelden ze samen in een bandje in Amsterdam tijdens hun studententijd. Nu is er een nieuwe samenwerking. Dichter Marten Janse en gitarist Jan Rooijmans brengen het akoestische poëzie- en zangprogramma ‘Stuifzand’.

Mooi hoe sommige dingen spontaan ontstaan. Marten heeft na zijn studententijd nooit meer gezongen. En van liedjesschrijver keerde hij terug naar het dichten. Overigens, die hobby stond ook jarenlang op een laag pitje vanwege de combinatie van werk en gezin. Maar de laatste jaren lukt dat steeds beter en is hij ook actief als vrijwilliger bij de organisatie van poëzie-activiteiten, onder andere bij boekhandel Blokker.

Jan is wel altijd actief gebleven in de muziek. Niet professioneel, maar als hobby. Hij stichtte zijn gezin iets eerder dan Marten en verhuisde van Amsterdam naar Heemstede. Het contact ging toen min of meer verloren. Tot hij onlangs op Facebook een gedicht van Marten voorbij zag komen. Ineens kriebelde het weer en leek het hem leuk om, net als vroeger, muziek bij deze tekst te maken.

Anders dan een liedtekst heeft een gedicht zo z’n eigen wetten op het gebied van metrum en regellengte. De tekst ‘Laat mij de woorden’ –gepubliceerd in Marten Janse: De witte spiegel, 2014- vergt een vindingrijke componist. Maar het is Jan gelukt en zo werd de hernieuwde samenwerking geboren. ‘Stuifzand’ is een programma dat bestaat uit vijf liedjes en vijf gedichten en ongeveer een haf uur duurt.

Op zondag 20 maart is het programma voor het eerst in z’n geheel te beluisteren. Gratis, tijdens het festival ‘Gluren bij de Buren’. Om 13.45 uur, 15.15 uur of 16.45 uur kun je het meemaken in de huiskamer van Leonore Hatt en Dick Stegenga, Grote Houtstraat 142-D.

(Foto: Hetty van Halder) Marten Janse (links) zang & poëzie, Jan Rooijmans gitaar.