Gastlessen over de Holocaust op scholen

Heemstede – Volgend jaar is het 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd. Daarnaast werd 75 jaar geleden vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. 
In het kader hiervan bieden vrijwilligers van Stichting ‘Na de oorlog’ scholen aan om gastlessen over de Holocaust te geven in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal. Overigens kunnen ook andere organisaties en instellingen een beroep doen op de gastsprekers (bijvoorbeeld voor een lezing of workshop).

Het Comité Joods Erfgoed Haarlem, de Stichting Joods Monument Heemstede en de Stichting Joods Monument Bloemendaal ondersteunen het initiatief. De uitvoering van het project gebeurt door Stichting ‘Na de oorlog’.

Met name docenten vinden het vaak moeilijk om de geschiedenis van de Holocaust te vertellen. Veel kinderen kunnen zich er niet veel bij voorstellen. 

Een gastspreker vertelt zijn persoonlijke verhaal aan de leerlingen. De impact van een persoonlijk verhaal dat ‘live’ wordt verteld, is een onmisbare aanvulling op de geschiedenismethode. Interactie en dialoog met de leerlingen is daarbij de leidraad. De intentie van de gastspreker is om de leerlingen zelfstandig te laten denken over o.a. oorlog, vooroordelen, racisme en antisemitisme. 
Bij elke aanvraag wordt er gezocht naar de juiste gastspreker. 

De gastles is een persoonlijk verhaal en kan – al naar gelang de keuze van de gastspreker – eventueel met behulp van media en literaire/theatrale/beeldende/muzikale elementen worden verteld. Aansluitend vindt er gesprek plaats, waarin vragen kunnen worden gesteld en discussie kan plaatsvinden. Het persoonlijke verhaal duurt ongeveer 25 minuten. Aansluitend duurt het nagesprek ongeveer 30 minuten, maar kan ook langer duren wanneer een dialoog met de leerlingen over vooroordelen, racisme en antisemitisme is gewenst.

De gastles is geschikt voor het basisonderwijs (groep 7 en 8) en het voortgezet onderwijs. Maar ook voor mbo, hbo, universiteiten en themabijeenkomsten zijn er gastlessen die zijn afgestemd op de doelgroep.
Een gastles door vrijwilligers van ‘Na de oorlog kost 30 euro + reiskostenvergoeding voor de gastspreker.

Een tijdige reactie van de scholen is gewenst omdat i.v.m. de herdenking van 75 jaar vrijheid en 75 jaar bevrijding van Auschwitz er naar verwachting een veelvuldig beroep zal worden gedaan op de gastsprekers.

Mail voor inhoudelijke vragen naar mailto:info@nadeoorlog.nl of bel of app naar 06 39762378. Voor het invullen van een aanvraagformulier ga naar http://www.nadeoorlog.nl/contact.

Foto aangeleverd door Stichting Joods Monument Heemstede.