Filosofie gaat over betekenis

Wie bij filosofie denkt aan stoffige boeken en mopperende Oude Grieken, doet de filosofie tekort. Toegegeven, bij filosofie komt veel boekenwijsheid kijken en Socrates en Plato hadden een pessimistisch mensbeeld, maar filosofie heeft veel praktisch en positiefs te bieden.

Filosofie is een prachtige tegenhanger van de hectiek van alledag. Het speelt zich af in een domein dat ver weg staat van Facebook, Twitter, mobiele telefoons en de wereld van oneliners. Het kan troost en nieuwe inzichten bieden en helpen bij het helder krijgen van wat voor jou van betekenis is.

Juist die praktische kant wordt belicht door filosofe Jacqueline Duurland van de Filosofiefabriek in Haarlem. Zij geeft toegankelijke filosofiecursussen waarin onder andere de inzichten van Plato, de humor van Nietzsche en de veelzijdigheid van Schopenhauer aan bod komen. Deze cursussen worden gepresenteerd in de kraam van de Filosofiefabriek op de Cursusmarkt van zaterdag 27 augustus op het binnenplein van de bibliotheek in Haarlem Centrum. Tijd: 10.00 van 16.00 uur. Informatie: info@filosofiefabriek.nl.

Gratis lezingen op zaterdag 10 en zondag 11 september: ‘Verleid door beelden & omgeven door betekenis’. Een luchtige en leerzame lezing over iconen en symbolen en mythologische voorstellingen van (Haarlemse) beelden. Tijd: 14.00 tot 15.00 uur. Locatie: Hart Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem. Kijk ook op: www.filosofiefabriek.nl