Fietsroutes in Heemstede en omgeving

In de regio Heemstede zijn verschillende fietsroutes te vinden, met een leuke afwisseling van omgeving. De regio kenmerkt zich molens, polderlandschap en de rivier het Spaarne. Specifieke fietsroutes lopen niet door Heemstede, maar als je iets verder kijkt dan Heemstede zie je dat er wel veel fietsroutes in de buurt zijn. De routes die daadwerkelijk door Heemstede voeren zijn de ‘Heemstede-Cruquius-fietsroute’ en de ‘Noordroute’.

De leukste fietsroute van Heemstede (28 km lang)

De bekendste fietsroute van Heemstede is de ‘Heemstede-Cruquius-fietsroute’, die zowel begint als eindigt in Heemstede. Leuk aan deze route is dat je ook een deel van de route door het bos fietst. Het bos (Haarlemmerhout) ligt vlak boven Heemstede en heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. Mede hierdoor is het bos erg geliefd onder wandelaars én fietsers.

De fietsroute brengt je ook vlak langs het centrum van Haarlem, met een ruim aanbod aan restaurants en terrasjes om pauze te houden. Je kunt de tocht ook onderbreken voor een van de bezienswaardigheden van Haarlem, zoals musea, de Damstraat of de Vishal. Wanneer je Haarlem uit fietst kom je nog door het Burgemeester Reinaldapark heen.

Een mooie route door de polder

Eenmaal in de polder fiets je langs het water, en kom je op dit stuk van de route verschillende molens tegen. Ook fiets je langs de Meerwijkplas en de Molenplas. Dit stuk van de route is niet alleen mooi om te fietsen in de zomer, maar ook in het voor- of najaar. Je komt op dit deel van de route ook een restaurant aan de Molenplas tegen, een mooie plek om pauze te houden. Tijdens de rest van de route kom je langs verschillende dijken, De Haarlemmermeersche Golfclub en Stoomgemaal Cruquius.

Tip: zet je fiets wel goed op slot. Dat kan bijvoorbeeld met een ringslot en een kabelslot. Kijk voor deze items op www.slotenspeciaalzaak.nl 

Andere routes in de buurt van Heemstede

Andere leuke routes rond Heemstede zijn: de drie gemalen route (70 km), de Noordroute, waarbij je van Zoetermeer helemaal naar Alkmaar fietst (80+ km) en de route van Zandvoort (bijna 60 km). Bij  het VVV in Haarlem is meer informatie te verkrijgen over fietsroutes.