Fietsklusteam bestaat 10 jaar

Afgedankte fietsen, die worden langsgebracht bij de milieustraat aan de Cruquiusweg 47 in Heemstede, worden gerecycled en blijven hierdoor ‘in de kringloop’. Bij Kringloopwinkel Meerwinkel, Daalmeerstraat 9 in Hoofddorp tuigt het fietsklusteam, bestaande uit ongeveer 25 vrijwilligers, de afgeschreven en afgedankte fietsen van de milieustraten weer op en worden ze klaargemaakt voor een nieuwe levenscyclus. Oprichters en inspirators Hans van Gent en Hein Weijer uit Hoofddorp hebben tien jaar geleden het succesvolle fietsklusteam van Meerwinkel opgericht en vieren beiden dit jaar hun 10-jarig jubileum.

Van Gent vertelt dat voor een optimale recycling zowel bruikbare als onbruikbare fietsen worden gebruikt. “De bruikbare fietsen worden rijklaar gemaakt en van de onbruikbare fietsen worden alleen de onderdelen gebruikt. Het mooie van dit langlopende project is dat praktisch alle onderdelen die we nodig hebben komen uit de sloopfietsen. Van Gent vertelt enthousiast en gedreven verder dat de opgeknapte fietsen worden verkocht in de Meerwinkel. “Een deel van de opbrengst is bestemd voor verschillende goede doelen die de vrijwilligers zelf uitzoeken en een deel van de opbrengst wordt ingezet voor de ontwikkeling van medewerkers en het creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Weijer vult gemotiveerd aan dat Meerwinkel de fietsen verkoopt aan kringloopwinkels en fietsen doneert aan goede doelen zoals Vluchtelingenwerk Noordwestholland, afdeling Heemstede. “Wij ondersteunen verder het kinderfietsplan van de ANWB en doen soms speciale projecten zoals het prepareren en schenken van speciale bakfietsen voor epilepsie expertisecentrum SEIN in de Cruquius. Weijer vertelt enthousiast verder dat er bewust en in overleg niet aan particulieren wordt verkocht en Meerwinkel daarom geen concurrentie voor de fietsenwinkels in Heemstede en de regio zijn. “Een enkele ‘binnengekomen’ fiets is weliswaar de moeite waard maar aan veel andere fietsen zou een fietsenmaker zich echt niet wagen of worden de herstel kosten veel te duur voor de consument” Eind augustus 2014 werd de 5.000e fiets geschonken en met een productie van ongeveer 1.000 herstelde en opgeknapte fietsen per jaar zijn er inmiddels al meer dan 6000 fietsen rijklaar gemaakt en opgepimpt, die anders onnodig bij het afval terecht waren gekomen besluit Weijer.

Voor meer informatie over de kringloopwinkel of aanmelden als vrijwilliger voor het fietsklusteam kunt u terecht op de website www.meerwinkel.nl.

Erwin Brandt.

Foto: Oprichters van het fietsklusteam.