Fernande Laas komt uit een kunstzinnige familie

In het Leermuseum te Waalwijk is een vermelding te vinden van Joop Laas. Joop is de vader van Fernande Laas en zij is kunstenares te Heemstede. Geboren in 1921, is Joop in 1935 op 14-jarige leeftijd als eerste in Nederland begonnen met ontwerpen van de tot vandaag toe bekende merknaam Laimböck: lederen handschoenen. Dat deed hij onder meer voor Koningin Juliana en is daarvoor ook onderscheiden. In Amsterdam startte Laimböck een fabriek op en leverde prachtige handschoenen aan binnen- en buitenland. Joop Laas heeft daar zijn gehele leven gewerkt en overleed op 63-jarige leeftijd. In het Historisch museum Haarlem is op dit moment een tentoonstelling gaande met dit thema: ‘kleding en lederen handschoenen.’

De familie Laas is een kunstzinnige familie. Waar de vader prachtige design handschoenen ontwierp, trad zijn dochter Fernande in zijn voetsporen als kunstenares en vervaardigt tot op heden (73) prachtige schilderijen! Geboren te Heemstede, leefde en werkte Fernande van 1964 tot 1983 als kunstschilder(es) in het Caribische Grenada (WI). Zij was daar getrouwd met de vooraanstaande kunstschilder John Benjamin.

Ze is autodidact en verkocht werk aan verscheidene ambassades alsook particulieren uit Amerika en Europa. Ook exposeerde ze o.a. in New York, Ottawa en Canada. Eind 1983 keerde zij terug naar Heemstede, waar ze in 1987 trouwde met de eveneens bekende kunstenaar Ger Daniëls. Fernande’s werk is inmiddels geabstraheerd. Aanvankelijk werkte ze in aquarel, daarna voornamelijk in acryl. Haar onderwerpen zijn de zee, golvend water, dus beweging. Later schilderde zij Afrikaanse- en Melanesische maskers. Na genoemde verschillende stijlen schildert Fernande als jazzliefhebster de uit vroegere jaren meest kleurrijke- en bekende jazzmusici. Zo bespeelt Vincent van Gogh de saxofoon, Picasso de trombone en speelt Kees Verwey drums. Naast beeldende kunstenaars worden bekende jazzmusici geportretteerd, zoals John Coltrane, Ben Webster, Sonny Rollins etc. Ze zet in beleving bijna de noten op het doek. Daarom zijn haar schilderijen van 1.50 m x 1.00 m dynamisch en zoals de meeste schilderijen na een tijdje worden, zeker niet saai! Dat maakt Fernande en haar werk uniek.
Haar man Ger Daniëls geniet in het binnen- als buitenland al jarenlang faam als bekend kunstenaar. Zijn werk is o.a. aangekocht door het Frans Hals museum en zijn gehele oeuvre van duizenden schilderijen breidt zich ondanks zijn ziekte van Parkinson tot op de dag van vandaag nog steeds uit!
Het atelier van Ger & Fernande Daniels Laas is gevestigd aan de Voorweg 49A, te Heemstede. Kijk ook eens op www.danielslaas.nl