‘Feest van de Geest’ in 8 kerken in de regio

Dit unieke landelijke evenement waarin kunstenaars en plaatselijke kerken samenwerken, vindt iedere twee jaar plaats tussen Hemelvaart en Pinksteren. Dit jaar is dat van 5 t/m 16 mei. Er doen 9 kunstenaars en 8 kerken mee in Haarlem-Noord, Heemstede, Haarlemmerliede, Velserbroek en IJmuiden. Tussen deze kerken is een prachtige fietsroute van 27,5 km uitgezet, die samen met de felrode informatiefolder klaarligt bij alle deelnemende locaties.

De opening van Feest van de Geest zal plaatsvinden op 3 mei van 16.00 tot 17.00 uur in het parochiecentrum van de Mariakerk, Lingestraat 1, Haarlem.

De Geest, zoals die in het feest van Pinksteren tot uitdrukking komt, inspireert de kunstenaars en de kerken tot een bijzonder samenwerkingsverband. Om de vonk van Pinksteren over te laten springen zodat het een feest voor iedereen wordt, verbeelden kunstenaars dit verhaal door middel van kunstwerken. In iedere kerk staat een kunstenaar centraal die 1 nieuw werk heeft gemaakt, geïnspireerd op het Pinksterverhaal. Het zal de ‘kunst’ zijn om woord en beeld in harmonie met de omgeving tentoon te stellen. Daarnaast wordt ook ander werk van de kunstenaar tentoongesteld. Het thema dit jaar is: ‘vrijheid van geest’. De open kerken zijn een speelse en beeldende inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar hedendaagse kunst, cultuurhistorie, vormen van spiritualiteit, geloof, zingeving en recreatieve ontspanning.

De kerken zijn gratis te bezoeken op 5, 7, 8, 14, 15 en 16 mei tussen 13.00 uur en 17.00 uur. De kunstenaars zullen dan ook zeer regelmatig aanwezig zijn om toelichting te geven op hun werken. Op www.feestvandegeest.nl en http://www.pknhaarlemnoord.nl/?p=1937 vindt u informatie over het landelijke project en over de deelname van de Haarlemse regio.

Op de foto kunst van Lottie Buit – landerijen Spaarnwoude.