‘Fado voor mijn vader’

Fernando Lameirinhas gaat geheel solo op tournee. In zijn al ruim vijftig jaar durende carrière is dit iets wat hij nog nooit eerder gedaan heeft. In zijn nieuwe theaterconcert vertelt en bezingt Lameirinhas in alle eenvoud zijn levensloop, waarin zijn familiegeschiedenis en zijn muzikale geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Op zaterdagavond 9 april (20.15 uur) presenteert de Portugese singer-songwriter Fernando Lameirinhas zijn nieuwste theaterconcert, getiteld ‘Een fado voor mijn vader’, in de Oude Kerk Heemstede.

Als kind moest Fernando, samen met broer Toni en de rest van zijn familie het thuisland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Antonio de Oliveira Salazar en zo kwamen zij, met een grote golf van migranten, via België, in Nederland terecht. Als jongeman werd Fernando’s verleden beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader. Maar naarmate de jaren verstreken en zijn muzikale carrière zich ontplooide is zijn leven als één lange, mooie compositie uitgetekend.
Zo hebben niet één, maar twee culturen hem gevormd. En ondanks zijn saudade, de Portugese term die zoiets betekent als heimwee, werkte het niet vastgeklonken zitten aan één traditie toch ook heel bevrijdend voor hem.

Fernando Lameirinhas heeft ongekende kwaliteiten als componist, tekstschrijver, zanger en gitarist en hij laat zijn publiek voelen dat Portugese muziek meer is dan alleen Fado.
In zijn composities komen diverse invloeden uit verschillende werelddelen en culturen samen. Lameirinhas gaat samenwerkingsverbanden aan met allerlei soorten artiesten en hij maakt veelvuldig gebruik van poëzie in zijn werk. Hij verbindt niet alleen klanken maar ook mensen met elkaar. Informatie op: www.podiaheemstede.nl