Expositie in raadhuis Heemstede: het treinstation als kunstzinnig fotoproject 

Door Bart Jonker 

Heemstede –  Het treinstation: velen lopen er onverschillig doorheen of passeren het louter om met de trein te kunnen reizen, zonder oog te hebben voor het bouwwerk of de architectuur zelf. Vaak gehaast om nog snel even de trein te kunnen halen. Heemstede beschikt over een treinstation dat gedeeld wordt met Aerdenhout. Het station is een belangrijk infrastructureel verbindingspunt voor Heemstede. Het huidige station Heemstede/Aerdenhout is een zogenaamd ‘viaductstation’, gebouwd in 1958 op de plek waar zich ooit een tolhuis bevond. De architect van dit unieke bouwwerk is Koenraad van der Gaast (1923-1993). Sinds 2012 heeft Heemstede/Aerdenhout de officiële status van intercitystation.  

Enthousiaste volgers
Jaap Lampe, voormalig directeur van de Stadsschouwburg en Philharmonie (thans de PHIL) Haarlem, reisde in 2022 dagelijks vanaf Heemstede/Aerdenhout naar Rotterdam. De schoonheid en charme op verschillende tijdstippen van de dag en avond van station Heemstede/Aerdenhout inspireerden hem. Hij begon van de architectuur van het station bijzondere foto’s vast te leggen, met oog voor detail en sfeer. Vervolgens plaatste hij met regelmaat zijn foto’s onder de titel #StationHeemstedeAerdenhout aanvankelijk voor de grap op social media. “Toen Ik daarmee stopte, vroegen mijn enthousiaste volgers waar de volgende foto bleef”, lacht Jaap Lampe. Ik concludeerde dat mijn foto’s erg gewild waren en bleef zelf diverse foto’s van het station maken en plaatsen”, aldus Lampe.  Er vond een tentoonstelling plaats van zijn fotoserie die tot afgelopen april duurde. 

Fotowedstrijd
“Hieruit ontstond het idee voor een fotowedstrijd in samenwerking met onlinegalerie Artvark uit Haarlem, die startte na de tentoonstelling in april en liep tot 22 augustus”, vertelt Willemijn Faber van Artvark,  die deze galerie samen runt met Cilia Tel. “Iedereen kon een eigen foto inzenden van een NS-station in Nederland. Daar is veel respons op geweest.” De jury, waar Jaap Lampe zelf deel vanuit maakte, heeft 12 eervolle vermeldingen geselecteerd die op de shortlist kwamen. Uiteindelijk zijn er drie winnaars uitgekomen. “De kwaliteit was zo hoog, dat we moeite hadden om drie uiteindelijke prijswinnaars aan te wijzen”, geeft Jaap Lampe toe. 

Afgelopen woensdag 6 augustus opende wethouder Eveline Stam de expositie van fotograaf Jaap Lampe in de Burgerzaal van het raadhuis in Heemstede. Jaap kiekte honderden foto’s van het station, waarvan een selectie in de Burgerzaal is te bewonderden. Tevens hangen hier de winnende foto’s van de fotowedstrijd. Wethouder Eveline Stam feliciteerde de winnaars. De 1ste prijs ging naar Edwin Hein (die helaas niet aanwezig kon zijn) en die een sfeerfoto maakte van station Haarlem. De 2e prijs ging naar Carla van de Pieterman die een eenzaam moment met een persoon op een trap vastlegde op station Apeldoorn. De 3e prijs ging naar Rosa Navarro die een het glazen dak opmerkelijk vastlegde van station Amsterdam C.S. Wethouder Eveline Stam was eveneens onder de indruk en te spreken over de foto’s. “Heel fijn dat we van deze fraaie foto’s mogen genieten in ons mooie raadhuis”, verklaarde ze trots. De winnende foto’s en de shortlist zijn ook online te zien op de website van Artvark: https://artvark.nl/.   

Foto: V.l.n.r.: Jaap Lampe, de winnaars Carla van de Pieterman en Rosa Navarro, Willemijn Faber en Cilia Tel van Artvark en wethouder Eveline Stam. Fotograaf: Bart Jonker.