12_2018_Evenaar-helpt-Gambia

Evenaar helpt school in Gambia

Tijdens een vakantie in 1995 kwamen Hein en Ineke Uitendaal van restaurant Landgoed Groenendaal in aanraking met de bevolking van Gambia. De armoede waarin deze mensen leven is onvoorstelbaar voor ons westerlingen, maar de vriendelijke bevolking en toch ook de tevredenheid van de Gambianen was voor hen een indrukwekkende ervaring. 

Niet voor niets heeft het gebied de bijnaam ‘The Smiling Coast’. Zij richtten toen een school op die later de ‘Banyaka Lower Basic School’ genoemd werd. Het is nu een grote school met 24 klaslokalen, waar inmiddels bijna 1000 kinderen dagelijks les krijgen. Alhoewel er al veel gerealiseerd is in al die jaren, er kan nog een hoop worden gedaan voor beter onderwijs. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan elektriciteit. De kinderen van Heemsteedse basisschool ‘de Evenaar’ gaan geld inzamelen voor de installatie van zonnepanelen bij de school. Dit doen zij rond kerst en het geven van een presentatie bij de Luifel, afgelopen donderdag, hoorde daar ook bij. Daarnaast zijn er op de Evenaar komende week nog tal van activiteiten zoals de verkoop van knutselwerken en optredens. Restaurant Landgoed Groenendaal en Gemini Design helpen dit mogelijk te maken. Het opgehaalde geld is voor zonnepanelen zodat er in Banyaka ook met computers gewerkt en geleerd kan worden. Net als bij ons!

Donderdagmiddag, tijdens een lunch in de Luifel na afloop van de film Kedi, een film over zwerfkatten in Istanboel, vertelden Catoo, Kee en Reza van groep 7/8 van de Evenaar met hun juf Martine over de Banyaka Lagere School in Gambia en haalden met de bus geld op om de zonnepanelen straks op de school te kunnen plaatsen. Heel bijzonder was wel dat Catoo en Kee kleindochters zijn van de oprichters van de Banyaka Lower Basic School, hun opa en oma Hein en Ineke Uitendaal. Wat leuk!

Ton van den Brink