Even als mantelzorger die mantel uittrekken en je zorg vergeten

Mensen worden altijd gelijk blij als ze de muziek horen van het Spaarne kwartet. Bekende jazzklanken uit die leuke jaren vrolijken mensen op en dan heb je als organisator al veel gewonnen. Zaterdagmiddag kwamen een kleine honderd mantelzorgers uit Heemstede op uitnodiging van de gemeente Heemstede naar de Burgerzaal voor een gezellige bijeenkomst. Even als mantelzorger die mantel uittrekken en je zorg vergeten. Wethouder Christa Kuiper van ouderenzorg, jeugd en inkomen, ontving de gasten met koffie, thee en een woordje, waarin ze de erkenning liet blijken van wat de mantelzorger allemaal voor een ander doet. Ze gaf enkele resultaten van de enquête die onder de mantelzorgers was gehouden bij de bijeenkomst van 24 januari. Ondersteuning is zeer divers. Samen activiteiten ondernemen, administratieve hulp, helpen bij allerlei praktische zaken en met persoonlijke verzorging. Veelal partners, de kinderen of ouders die meestal dagelijks ondersteuning geven en dat is niet niks.

Het Loket

Ook was er de vraag waar de mantelzorger behoefte aan heeft. Over voorzieningen en adviezen. Gelukkig vindt 80% dat de ondersteuning voldoende is en 80% is bekend met Het Loket. Hier is nog werk te doen want de gemeente wil dat iedereen die weg weet te vinden. Heel praktisch, tegenover de balies in de hal van het Raadhuis. Wethouder Kuiper is trots op de medewerkers van het Loket dat al jaren geleid wordt door Corine Mens en het Centrum voor Jeugd en Gezin door Floor van Blitterswijk. Ook de leden van de WMO–klankbordgroep, onder leiding van Theo van Herwijnen, waarin de ouderenbonden zijn vertegenwoordigd, hebben meegedacht hoe op de beste wijze mantelzorgers ondersteund kunnen worden. Samengewerkt wordt er met Tandem, een organisatie die zich op een breed terrein richt op ondersteuning van mantelzorgers. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de Stichting WIJ Heemstede.

Een feest van herkenning werd het optreden van Camdou, Vanuit Quebec nam Camadou haar jeugdherinneringen mee aan de chansons van Edith Piaf, Charles Trenet, Juliette Gréco, Jacques Brel en Charles Aznavour. Met begeleiding en soms een solo van Hans van Gelder, gitaar en Dasha Beltiukova, fluit, zong Camadou recht uit het hart. Honderd luisterende genieters. Formidable! De bodes stopten zelfs met het aandragen van de broodjes, drankjes en wat er allemaal bij een informele lunch hoort als je mensen verwennen wilt. Na de laatste tonen kon men beginnen aan de heerlijke lunch, met elkaar praten en er even echt uit zijn. Een babbel maken met het Spaarne kwartet lukt immers altijd. Goed dat een gemeente zorgt voor haar mantelzorgers.

Ton van den Brink