Eropuit met de Zonnebloem

Meneer Vermaire ontving symbolisch de sleutels van de Haarlemse Zonnebloemauto. Hij kreeg die van onder anderen de Haarlemse wethouder Jur Botter en Olga Landstra, bestuurder van Zorggroep Reilanda. Reinaldahuis is de verhuurlocatie voor de Zonnebloemauto. Meneer Vermaire is gebonden aan een rolstoel. Het echtpaar Vermaire gaat binnenkort met de Zonnebloemauto een dagje eropuit.


De Zonnebloemauto is te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of een scootmobiel. Wanneer iemand door een lichamelijke beperking zijn leven in een rolstoel doorbrengt, ziet de wereld er vaak anders uit. Een eigen auto aanpassen is kostbaar en het openbaar en aangepast vervoer hebben beperkingen. De Zonnebloemauto geeft de huurder bewegingsvrijheid. De huurder bepaalt zelf waarheen en wanneer hij gaat. Hij kan ook nog eens familieleden of vrienden meenemen. Achterin de auto is een rolstoelplaats. Wethouder Botter: In Haarlem hebben we dit jaar het thema ‘ontmoeting’. Dan is het fijn dat je ook zelf eropuit kunt om een ander of anderen te ontmoeten. Ik ben dan ook blij met dit mooie initiatief. Dankzij de Zonnebloemauto kunnen mensen met een lichamelijke beperking overal komen in en om Haarlem.”

Dankzij financiële bijdragen van Haarlemse inwoners en ondernemers werd de Zonnebloemauto mogelijk. Noud van Rooij, directeur van de Zonnebloem: “We zochten zo’n 150 donateurs, die het eerste jaar de auto beschikbaar willen maken. Er kwamen onder meer crowdfundingacties, acties van horeca-ondernemers en we deden aan straatwerving. We merkten dat veel Haarlemmers ons initiatief voor deze rolstoelhuurauto steunen. Daarom is de auto nu beschikbaar voor mensen met een lichamelijke beperking in Haarlem en omgeving.”

 

Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij het zorgcentrum Reinaldahuis aan de Leonard Springerlaan 1 in Haarlem. Landstra: “Wij zijn er trots op dat de Haarlemse Zonnebloemauto bij ons staat. Maar het liefst zien we de auto veel op de weg. Zodat-ie veel mensen blij maakt, omdat ze weer op pad kunnen.” Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, kan de huurder via zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste honderd kilometer inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle brandstofkosten zijn exclusief. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in de regio Haarlem.

Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg. Dat is de specialist op gebied van hulpmiddelen, auto- en woningaanpassingen en service voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking.