Eneco verkocht: Heemstede miljoenen rijker

Heemstede – Energiebedrijf Eneco is verkocht. Als medeaandeelhouder van Eneco deelt Heemstede mee in de winst die ontstaat nadat het bedrijf op 25 november is verkocht aan het Japanse Mitsubishi.
Heemstede bezit 0,9 % van de aandelen in het bedrijf sinds het eigen energiebedrijf van de gemeente in de jaren 70 is overgedragen aan wat later Eneco is geworden.


Er valt ruim vier miljard euro te verdelen over een groot aantal Nederlandse gemeenten. Het precieze bedrag voor Heemstede is niet bekend, maar zal rond de 35 miljoen euro liggen. Over wat Heemstede met het geld gaat doen, daar verschillen de meningen over binnen de politiek. Er gingen in 2017, toen bekend werd dat er op termijn een flink bedrag zou vrijkomen, al stemmen op om de schuld van Heemstede te verlagen. Gezien de enorme financiële inspanning die nodig is voor de energietransitie, zou het geld daar ook best voor kunnen gebruikt.


Er zal nog wel het nodige over worden gesproken in politiek Heemstede, want ook het verkeer vraagt flinke investeringen. Het geld in de een of andere vorm teruggeven aan de burger is ook een optie door verlaging van de OZB of de afvalstoffenheffing. Opties genoeg dus om deze eenmalige meevaller nuttig te besteden.

Eric van Westerloo

Foto: Bart Jonker.