Een van de natuurschatten in Bloemendaal: Thijsse’s Hof

Bloemendaal – Soms realiseer je je niet welke schatten er binnen handbereik liggen in je eigen woonplaats. Thijsse’s Hof is zo’n schat. Een schat aan natuur: planten, bloemen, insecten en vogels die gedijen op dit magnifieke paradijsje aan de Mollaan 4 in Bloemendaal. Het hoeft ook niet platgetreden te worden door dagjesmensen of toeristen, “niet allemaal tegelijk…”, maar verdient het om op een rustig moment te verkennen. Voor liefhebbers van heemtuinen is Thijsse’s Hof een must. Het is de oudste heemtuin van ons land trouwens, in 1925 aan de bekende natuurdeskundige Jac. P. Thijsse geschonken voor zijn 60e verjaardag. Hij was een belangrijk natuurbeschermer en leraar die kennis over de natuur deelde. Dat was de reden dat Thijsse een heemtuin tot zijn beschikking kreeg. Die groeide uit tot een domein waar jaarlijks 25 vogelsoorten broeden en elk seizoen verschillende gewassen tot bloei komen. In het late voorjaar is er veel te zien wanneer de natuur op zijn uitbundigst is maar ook in het late najaar bloeien er nog soorten als dagkoekoeksbloem, robertskruid en gevlekte dovenetel.

Het was een droom van Thijsse om de natuurlijke omgeving van Kennemerland te laten zien, een heemtuin waar je kunt wandelen maar ook een gebied waar je zoveel kennis kunt opdoen. En dat doen kinderen als ze hier natuurles krijgen maar ook groepen kunnen rondgeleid worden. Thijsse’s Hof is een instelling waar je donateur van kunt worden of zelf je hulp aan kunt bieden om er te werken. De ‘Hof’ ligt in het Bloemendaalsche bos waar het in elk geval voor wandelaars en fietsers goed toeven is. Het restaurantje met terras aan de voorzijde nodigt uit om voor of na het bezoekje even een kop koffie te drinken. Wel is het raadzaam de bezoektijden te weten. Aan het begin van de heemtuin geven borden alle info aan die je nodig hebt. De toegang is gratis.

Grof gezien kun je een rondwandeling maken – de paden zijn ook toegankelijk voor rolstoelers en rollators – langs de vijver die de idylle van dit paradijsje compleet maakt. In het water en net daarboven zit veel leven(ds) en dat geldt voor de bomen maar ook zandhopen en kleine bergjes van gebladerte herbergen kleine diertjes. Zo is men bezig de ringslang hier een plek te bieden. Langs het water verderop staat een mooie bijenkast. Verderop zie je de werkschuur en demonstratiestroken met tal van gewassen. In de hele tuin geven gele houten bordjes aan wat daar groeit.

Het is zo’n mooie plek omdat er álles te zien is wat de natuur van Kennemerland met zijn duinen en bosgronden prijsgeeft: van moeras tot grasland en van kruid tot muurbegroeiingen. Overigens biedt de demonstratiestrook ook plantsoorten waarvoor in het Hof niet de juiste grond of leefomstandigheden zijn. Toch groeien ze hier door bijvoorbeeld selectief wieden. Het gaat om bijzondere soorten zoals geneeskrachtige kruiden of planten die vroeger als verfstofplant werden gekweekt.

Alle info over heemtuin Thijsse’s Hof vind je in de tuin, op de folder of op de website www.thijsseshof.nl. Tot slot nog een aanrader voor een bezoekje: de vele uitrustbankjes doen prima dienst om even te keuvelen met die andere bezoeker, die misschien net als de correspondente van het stuk, nog nooit op dit voormalig braakliggend appellandje was geweest!

Foto: Het Rijksmonument Thijsse’s Hof is een ware ‘leertuin’ op gebied van planten en bloemen. Maar ook gewoon een idyllisch plekje om tot rust te komen.

Joke van der Zee.