buren

Een fijnere woonomgeving door meer contact met de buurt

PARTNERBIJDRAGE

Het lijdt geen twijfel dat iedereen in een goede buurt wil wonen. Een fijne woonomgeving is een van de basisfactoren van een gelukkig leven. Alle bewoners samen vormen de gemeenschap en samen kun je veel doen om van jouw buurt een betere plek te maken om te wonen. In dit artikel geven we je tips om jouw buurt beter te maken.

1. Leer je buren kennen

De eerste stap is natuurlijk om je buren te leren kennen. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maak een praatje tijdens het uitlaten van de hond of spreek gewoon mensen aan op straat. Zo leer je wat er speelt in de buurt en zie je waar je elkaar bij kunt helpen. Zet bijvoorbeeld een whatsapp groep op met de buren uit de straat, om elkaar hulp te vragen of elkaar te waarschuwen als je een verdachte situatie ziet.

2. Organiseer verbeteracties in de buurt

Een geweldige manier om je buren te leren kennen en je buurt te verbeteren, is door schoonmaak acties te organiseren. Kom samen met je buren en kies een park of straat om afval op te ruimen. Ook kan je acties organiseren om bloemen en planten te plaatsen in de wijk. Samen bezig zijn is een geweldige manier om elkaar te leren kennen, en het maakt de wijk ook nog eens schoner en mooier!

3. Maak van het buurthuis een gezellige ontmoetingsplek

Een gezellige ontmoetingsplek is goed om het gemeenschapsgevoel te versterken. Zorg dat mensen regelmatig bijeenkomen en gezamenlijk bespreken welke problemen in de wijk aangepakt moeten worden en bedenk oplossingen. Het lokale buurthuis kan aantrekkelijker gemaakt worden door lekkere koffie aan te bieden. Zorg dat er een goede horeca koffiemachine staat, die makkelijk voor iedereen bedienbaar is. Samen koffie drinken creëert een uitstekend moment om buurtgenoten beter te leren kennen.

4. Steun lokale bedrijven

Een buurt is altijd meer levendig met lokale ondernemers en winkels. Lokale winkels hebben het niet gemakkelijk nu ze moeten concurreren met al het online aanbod. Zorg ervoor dat de lokale boekwinkel voldoende klanten heeft. Koop jouw boeken en kadootjes dus bij de lokale winkels, en koop niet alles zo goedkoop mogelijk online. Ben je ook blij dat er een goede bakker en slager in de buurt zijn, zorg dan ook dat je regelmatig jouw aankopen daar doet!

Al met al is onze buurt belangrijk voor ons welzijn. Gezamenlijk kan de gemeenschap de kwaliteit van het leven voor veel bewoners verbeteren. Wist je dat zelfs subsidie kan krijgen als je een goed idee hebt? Meer informatie vind je op https://www.wijmakenheemstede.nl/