Een avond met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer

Heemstede-Haarlem – Op vrijdag 16 juni slaan de boekhandels uit de regio Haarlem (De Kennemer Boekhandel, Bredero Boeken, De Vries Van Stockum, Athenaeum Haarlem en Boekhandel Blokker) de handen ineen en organiseren gezamenlijk een avond met Ilja Leonard Pfeijffer. Dit naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe roman ‘Alkibiades’. Pfeijffer zal worden geïnterviewd door Toef Jaeger (schrijver en redacteur NRC Handelsblad) in de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. 

De monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman Alkibiades vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, ‘de mooiste man van Griekenland’. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die nu verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. 

De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

In 1998 debuteerde Pfeijffer met Van de vierkante man. Het boek werd meteen bekroond met de C. Buddingh’-prijs en zijn debuutroman uit 2002 Rupert, een bekentenis met de Anton Wachterprijs. In 2013 volgende zijn internationale doorbraak met La Superba (2013). Het boek werd een bestseller en is uitgebracht in meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Italië. Onder zijn meest recente werk bevinden zich Brieven uit Genua (2016), een autobiografie in briefvorm, uitgebracht in de reeks Privé Domein, en de roman Peachez, een romance (2017). Eind 2018 verscheen zijn grote roman Grand Hotel Europa over liefde in tijden van massatoerisme, Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het boek werd bejubeld in de Nederlandse en Belgische pers en werd onmiddellijk een bestseller. Het was het bestverkochte Nederlandse boek van het jaar 2019 en werd bekroond met het Gouden Boek. De vertaalrechten zijn aan meer dan twintig landen verkocht. In 2022 schreef hij het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour.

De Doopsgezinde Kerk bevindt zich aan de Frankestraat 24 te Haarlem. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten €12,50, te verkrijgen bij de deelnemende boekhandels.