Documentaires over Haarlemse onderwerpen

Doculab presenteert op donderdag 2 maart aanstaande in de Pletterij twee documentaires over Haarlemse onderwerpen.
Gestart wordt met de korte docu van Josephine Drehmanns ‘De normaalverdeling’. In deze film vertelt zij het verhaal van vier Haarlemmers die leven aan de randen van de normaalverdeling (een begrip uit de wiskunde). Het is een intiem portret geworden dat de kijker een kans biedt in het leven van deze bijzondere mensen te duiken. De maakster heeft deze kleine vriendengroep gedurende twee jaar gevolgd, en heeft zo bijzondere maar ook ingrijpende gebeurtenissen in beeld gebracht. De film laat de kijker nadenken wat eigenlijk normaal is. Na vertoning van de documentaire, die 20 minuten duurt, is er gelegenheid aan de maakster vragen te stellen.
Na de pauze is het tijd voor de documentaire ‘ Een vangnet uit liefde’ van Susanne Opstal (foto). Zij heeft begin 2016 een film gemaakt over de Haarlemse Stichting Sint Jacobs Godshuis. Susanne Opstal heeft voor dit onderwerp gekozen omdat sommige goede daden volgens haar te weinig aandacht krijgen. Anonieme schenkingen en nalatenschappen kunnen een enorme invloed hebben, maar die invloed wordt soms in relatieve stilte ontvangen. Een voorbeeld van zo’n invloedrijke nalatenschap is het Sint Jacobs Godshuis, de nalatenschap van Lysbeth Jan Bette Heinrixczoons. Wat in 1437 begon als een gasthuis voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela is nu uitgegroeid tot een grootschalige liefdadigheidsinstelling die zich baseert op de zeven werken van barmhartigheid. Wat door de jaren heen hetzelfde gebleven is, is het opereren op de achtergrond. In deze film van 21,5 minuten wordt dit onzichtbare vangnet in Haarlem zichtbaar.
Xander Alferink, bestuurslid van de stichting is aanwezig om na afloop van de documentaire nader in te gaan op de Stichting. Ook Susanne Opstal zal vragen uit het publiek beantwoorden.
De avond wordt geleid door Sophie van Os van Doculab. Douclab is een community van jonge Haarlemse documentairemakers.
De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis, reserveren is gewenst. Dat kan via www.pletterij.nl . Een vrijwillige bijdrage is welkom. De Pletterij is te vinden aan de Lange Herenvest 122 te Haarlem.