Diefstal, overval en spookfakturen: hoe wapenen ondernemers zich tegen criminaliteit?

Op maandag 9 oktober begint de Week van de Veiligheid. Deze week is niet zomaar gekozen, want met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. Tijdens de Week van de Veiligheid brengen diverse organisaties, gemeenten en de politie het thema veiligheid extra onder de aandacht bij ondernemers en hun personeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld via online overvaltrainingen, groepstrainingen ter voorbereiding op agressie en diefstal in winkels of horecagelegenheden en gratis veiligheidsscans.

De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, VNO-NCW & MKB Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

“Met de Week van de Veiligheid stimuleren wij ondernemers zich zo goed mogelijk voor te bereiden op criminaliteit,” zegt Colin Voetee, adviseur Veilig Ondernemen bij het CCV. “Welke maatregelen nemen zij al om criminaliteit voor te zijn? En hoe bereiden ze zichzelf en hun personeel erop voor als het toch mis gaat en ze te maken krijgen met diefstal, een overval of spookfacturen? Als CCV hebben wij online en offline tal van hulpmiddelen ontwikkeld om ondernemers hierbij te helpen. Daarnaast organiseren de betrokken brancheverenigingen, tientallen gemeentes en de politie tijdens de Week van de Veiligheid activiteiten die ondernemers helpen bij het nemen van preventiemaatregelen. Zo roepen we samen criminaliteit een halt toe.”

E-learnings en veiligheidsscans
“Een toegankelijke manier om je te wapenen tegen criminaliteit is via online trainingen”, aldus Voetee. Zo kunnen ondernemers en hun personeel vanachter hun computer, op het moment dat het hun uitkomt, leren hoe om te gaan met winkeldiefstal, agressie of een overval. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van e-learnings en door het bekijken van 360⁰-veiligheidsfilms. Deze zijn speciaal voor winkel-, transport- en horecapersoneel gemaakt en bootsen levensechte situaties na. Doordat de filmpjes zo herkenbaar zijn, is de impact groot.

Ook biedt het CCV groepstrainingen aan voor ondernemers en hun personeel met als thema’s winkeldiefstal, agressie en overvallen. Net als in de 360⁰-veiligheidsfilms worden praktijksituaties nagebootst. Zo leren ondernemers en hun personeel hoe ze het beste kunnen reageren. De training werkt met rollenspellen, waarbij een professionele acteur een agressieve klant, winkeldief of overvaller speelt. Daarnaast komen ondernemers met kleine bedrijven (maximaal 5 vestigingen en 50 fte) in aanmerking voor een gratis veiligheidsscan (VKB-scan). Een erkende veiligheidsexpert komt dan langs en geeft advies op maat. Op www.weekvandeveiligheid.nl veel meer informatie over dit onderwerp.