Den Blijker heeft wat met ouderen en kookt graag voor ze

Wat doen we met de Week van de Smaak waarin groenten uit eigen tuin centraal staan? Kees Verhagen, teamleider voeding Stichting St. Jacob bedacht met diëtiste Wilma van Dijk en PR-dame Annelies Roozen om Herman den Blijker in huis te halen met zijn HAK-groenten. Herman wilde graag en zijn medewerkers van restaurant Las Palmas begonnen vast brownies te maken, met chocolade en bruine bonen in plaats van meel, waardoor die nog zachter van smaak werden, iets dat ze eigenlijk altijd zouden moeten doen. Ze maakten 800 brownies voor alle bewoners van alle locaties van St. Jacob. Het was juist de peulvrucht die uit de eigen tuin vooral deze week uit het zonnetje geoogst werd om mee te doen. Daar weet HAK alles van, aldus Herman. Hij maakte humus klaar met kikkererwten, koriander, knoflook, olijfolie, paprikapoeder op briochebroodjes. Hete bliksem met kippendijtjes en de brownies toe met de koffie. Den Blijker serveerde zelf uit, met de vrijwilligers die er elke dag hun dankbare werk doen, hij maakte hier en daar een praatje. Zelfs met een meneer die altijd alleen zit en eigenlijk nooit wil praten, maar Herman heeft blijkbaar ook nog andere kwaliteiten, tot verbazing van die vrijwilligers. Hij heeft wat met ouderen en kookt graag voor ze. De keuken van Bosbeek, waarin Den Blijker kookte was goed voorzien van de nodige apparatuur, je had er lekker de ruimte. Jammer dat niet ieder verzorgingshuis meer een keuken heeft, maar bij de overige acht zorgcentra van St. Jacob is het eten van dezelfde kwaliteit. Je kunt niet iedere dag een topkok in huis hebben, maar leuk was het wel, zomaar een dag in de week.

Ton van den Brink