‘De wereld waar ik buiten sta’

Op dinsdagavond 9 mei geeft Nop Maas een lezing over de oorlogsdagboeken van Hanny Michaelis om 20.00 uur bij Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 in Heemstede.

In de nalatenschap van dichteres Hanny Michaelis werd een groot aantal schriften aangetroffen waarin ze, onder meer tijdens de bezetting, een dagboek had bijgehouden. Het verslag van haar tijd op het Vossius-gymnasium in Amsterdam verscheen onder de titel ‘Lenteloos voorjaar’. In het tweede deel van haar oorlogsdagboek, ‘De wereld waar ik buiten sta’, verdiept het drama zich.

Hanny Michaelis (1922–2007) werd geboren in Amsterdam. In 1942 moest Michaelis onderduiken en in 1943 deporteerden de Duitsers haar ouders. Ze zagen elkaar niet meer terug; haar ouders werden omgebracht in Sobibor. Kort na de bevrijding keerde ze terug naar Amsterdam. Michaelis trouwde met Gerard Reve en ze bleven tien jaar bij elkaar. In 1949 debuteerde ze met ‘Klein voorspel’. Deze gedichten werden samen met die uit haar latere bundels opgenomen in haar Verzamelde gedichten. In het najaar van 2002 liet ze haar jeugdherinneringen als Verst verleden optekenen door Nop Maas. Hanny Michaelis ontving voor haar poëzie de Jan Campertprijs, de Sjoerd Leikerprijs en de Anna Bijns Prijs.

Nop Maas (1949) was editeur van de brievenbundels van Gerard Reve en bezorger van diens Verzameld werk. Hij bezorgde onder meer de briefwisselingen tussen Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Geert van Oorschot en, samen met Maaike Meijer, de briefwisseling tussen M. Vasalis en Geert van Oorschot.

Toegang bedraagt €5 en reserveren is gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472.