kantoor

De voordelen van een verzuimverzekering

PARTNERBIJDRAGE

Iedere werkgever krijgt te maken met een zieke werknemer. Een verzuimverzekering zorgt ervoor dat u verzekerd bent tegen de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn. Wat houdt echter een verzuimverzekering in en wat zijn de voordelen van een dergelijke verzekering? Lees hier meer over verzuimverzekeringen.

Wat houdt een verzuimverzekering eigenlijk in?

Op het moment dat een van uw werknemers ziek is, bent u als werkgever verplicht om het loon van dit personeelslid voor een periode van twee jaar door te betalen. Deze loondoorbetalingsverplichting kan voor aanzienlijke kosten binnen uw organisatie zorgen. Niet alleen het voldoen van het loon voor het zieke personeelslid speelt hierbij een rol, maar ook bijvoorbeeld de kosten voor het (tijdelijk) aanstellen van een nieuwe werknemer om de werkzaamheden over te nemen. Zeker wanneer u een kleine organisatie bent, heeft u niet direct de middelen om deze kosten te voldoen. Door een verzuimverzekering af te sluiten, vangt u de kosten bij een loondoorbetalingsverplichting op. 

De voordelen van een verzuimverzekering

Als werkgever bent u niet verplicht om een verzuimverzekering af te sluiten. Toch kiezen veel bedrijven voor een dergelijke verzekering aan te gaan, zeker kleinere ondernemingen. Niet alleen verzekert u uw bedrijf tegen de hoge bedragen van het zieke personeelslid, ook bent u gedekt voor risico’s als de loonsanctie, doorbelasting van de WGA- en ziektewetuitkering of omzetverlies. Met een verzuimverzekering krijgt u bovendien niet onverwacht te maken met flinke kosten, maar betaalt u een maandelijks bedrag aan de verzekeraar die vervolgens uw zaken regelt. 

Welke soorten verzuimverzekeringen kan ik afsluiten?

Bij het afsluiten van een verzuimverzekering heeft u de keuze uit twee soorten verzekeringen: de conventionele verzuimverzekering en de verzuimverzekering met een stop loss dekking. Het voornaamste verschil tussen beide verzekeringen is het eigen risico. Bij de conventionele verzuimverzekering bestaat het eigen risico uit dagen, terwijl de stop lossverzuimverzekering een eigen risico in geld hanteert. Welk type verzekering past bij uw bedrijf hangt af van meerdere facetten, waaronder de grootte van uw organisatie. Vaak kiezen kleine ondernemingen voor een conventionele verzekering, terwijl grote bedrijven een verzuimverzekering met een stop loss dekking afsluiten. 

Bij verzuimverzekering wel of geen arbodienst afsluiten?

Veel verzekeraars geven u de optie om bij de verzuimverzekering meteen een overeenkomst met een arbodienst af te sluiten. Dit lijkt een goed idee aangezien u in dat geval direct alle zaken geregeld heeft. Het is echter een aanrader om eerst te onderzoeken van welke arbodiensten u gebruik mag maken. Zo heeft u bij deze verzekeraar vaak de keuze uit een beperkt aantal arbodiensten, die wellicht niet bij uw onderneming passen. Zo heeft de arbodienst bijvoorbeeld geen kennis of ervaring binnen uw vakgebied. Zorg daarom dat u bij de keuze voor de arbodienst altijd zelf de regie houdt.