De show kan beginnen!

In Heemstede is er voldoende gelegenheid voor een avondje cultuur bij een van de zalen van Podia Heemstede. Samen met Haarlem en Amsterdam om de hoek is er een ruime keuze aan theaters voor toneel, cabaret, muziek of film. Minder bekend is wellicht de wereld van de magie. Onlangs bezocht ik bij toeval een piepklein, maar sfeervol zaaltje in Bennebroek, het Magic Art Center, voor een avondje goochelen en magie. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik had nog nooit gehoord van dit woonhuis annex theaterzaaltje van voormalig wereldkampioen goochelen Richard Ross.

Helaas mocht Richard Ross slechts 55 jaar oud worden en dat was ook spijtig voor de jonge talenten die hij met zoveel passie begeleidde. Hans Klok is een van de bekendste illusionisten die geprofiteerd hebben van zijn kennis. Zijn weduwe Veronique behield echter het zaaltje, voorheen bollenschuur, om een podium te bieden aan de theatervorm die in Nederland al diverse toppers heeft voortgebracht. In de gangen naast het zaaltje is een museum ingericht over de carrière van Ross en andere grootheden van de goochelkunst en het illusionisme. Iedere eerste maandag van de maand is het showtime. Deze avond wordt verzorgd door het team van LUX Illusions, onder leiding van creatief directeur Luc Elson en oud-wereldkampioen goochelen Ger Copper. Op een voor maart typisch kille en winderige avond stap ik nietsvermoedend de huiskamer in aan de Meerweg om in een klap getransformeerd te worden in de warme Moulin Rougesfeer van de vorige eeuw. Rood pluche, goud geschilderde stoelen en tafeltjes met een drankje erbij, kleinschalig en knus.

De show kan beginnen! In vlot tempo verdwijnen eurobiljetten, speelkaarten, munten en balletjes om tevoorschijn te komen op de vreemdste plekken: achter iemands oor, onder een wijnglas of in de andere hand van de goochelaar. Even later worden twee mensen uit het publiek gehaald en gevraagd hun ogen te sluiten. Als de illusionist een veer over de arm van de jongeman strijkt voelt echter de vrouw op het podium die aanraking. Een Duitse gastgoochelaar tovert in duizelingwekkend tempo speelkaarten overal vandaan. We hebben het allemaal al eens gezien op de televisie, bij Victor Mids of bij Hans Kazan. Maar nu zit je er met je neus bovenop, verbijsterd over dingen die totaal anders lijken dan je ogen registreren.                                                                                 

Deze jonge gasten, ongetwijfeld allen ooit begonnen met een goocheldoos, zijn die fase duidelijk gepasseerd en leveren topamusement. Zij zetten een lange traditie voort met oeroude trucs, maar ook met eigentijds entertainment. De eerstvolgende goochelshow is op maandag 1 april en staat in het teken van magie uit België. Een aanrader voor een ieder die wel eens iets anders wil zien dan een film of een toneelstuk. 

Mirjam Goossens