De kijker geeft er een eigen betekenis aan

Het thema van de Open Monumentendagen luidt dit jaar ‘Iconen & Symbolen’, thema van dit landelijk evenement waar de kunstenaarsvereniging KZOD, residerend in De Waag, al gedurende vele jaren een speciale tentoonstelling aan wijdt. De 14 deelnemende leden exposeren hun werken evenals voorgaand jaar zowel in de Waag aan het Spaarne als in de Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt. Iconen & Symbolen: beelden en tekens met een bijzondere betekenis. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliefs, in schilderijen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, stadhuizen en kastelen. Volop inspiratiebronnen voor de deelnemende exposanten.

Een van de exposanten is Albert Rollich (Heemstede). Hij schildert symbolen op muren waar de kijker een eigen betekenis, interpretatie aan kan geven.

Zowel in de Waag (Spaarne 30) als in de Kloostergangen (Grote Markt 2) worden werken gepresenteerd van Steven Blad, Arjan Bosch, Rob van Bruggen, Walter van Dieren, Lizan van Dijk, Josee Gouda, Francisca Janssen, Helene Koopmans, Coby Kluitman, Ria van Kooten, Jan Nijland, Albert Rollich, Marion Ruting en Marja Verhage. Een wel heel bijzondere activiteit vindt gedurende beide open dagen (zaterdag 10 en zondag 11 september) in de tekenzaal van De Waag plaats. Bezoekers worden uitgenodigd met behulp van goudverf naar eigen inzicht iconen op blanco bierviltjes te schilderen. De creaties vormen tijdens beide open dagen een integraal onderdeel van de tentoonstelling. De feestelijke opening van deze tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 9 september a.s. om 16.00 uur in de Kloostergangen. De opening zal geschieden door Jur Botter, Wethouder Kunst en Cultuur van de Gemeente Haarlem. De tentoonstelling is in de Waag vanaf donderdag 8 september tot en met zondag 25 september (vanaf 13.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen en in de Kloostergangen gedurende werkdagen (tussen 08.00 en 17.00 uur) vanaf donderdag 8 september t/m vrijdag 28 oktober. Beide locaties zijn op zaterdag 10 september vanaf 10.00 uur en op zondag 11 september vanaf 12.00 uur geopend. Voor verdere informatie: www.kzod.nl en www.openmonumentendag.nl