Heemstede – We blijven deze week nog even in de zeevrucht- en visgerechten hangen. Frankrijk heeft de bouillabaisse uit Marseille als wereldvermaarde vissoep, Italië heeft haar eigen gouden versie van vissoep uit Rome: ‘zuppa di pesce alle romana’. Een zeer smakelijke vissoep met de Italiaanse twist van tomaat.
Benodigdheden (4 personen):
2 flinke sjalotten, fijngehakt
2 tenen knoflook
Witvisfilet (bijvoorbeeld, zeeduivel, kabeljauw, zeewolf, heek, schelvis, etc.) Let op: geen vis gebruiken als zalm, makreel, tonijn, sardine: deze hebben een te uitgesproken en overheersende smaak voor de soep!
6 coquillemedaillons
500 gram wokgarnalen of gamba’s
Een groentebouillonblokje
Zeezout en versgemalen peper
Een laurierblad
Een eetlepel olijfolie
Een snufje nootmuskaat
Een handje fijngehakte bieslook
Visbouillon (zie bereiding)
Een glas droge witte wijn
Een blik tomatenblokjes
Een blikje tomatenpuree
Een schijfje citroen
Bereiding:
Een belangrijke basis voor deze soep is de visbouillon. Deze is zeer eenvoudig te maken op verschillende manieren. Als u bijvoorbeeld garnalen/gamba’s heeft die nog gepeld moeten worden, bewaar dan de garnalenvelletjes om bouillon van te trekken. Kook ongeveer 15 minuten 0,75 liter water met de garnalenvelletjes en zout en peper. U kunt eventueel ook roggenvleugels meekoken voor de smaak (vraag uw vishandel), maar dat hoeft niet. Zeef deze bouillon zodat de velletjes en graten in zeef achterblijven en giet deze over in een grote soeppan. Breng deze aan de kook met de garnalen en voeg de witvis (bestrooid met zout en peper) toe. Even 10 minuutjes laten koken. Voeg daarna de witte wijn toe, de fijngehakte sjalotten, de olijfolie, het laurierblaadje en pers de twee tenen knoflook boven de soep uit. Voeg daarna het groentebouillonblokje toe, de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de gehakte bieslook toe. Goed doorroeren. Voeg als laatste de coquillemedaillons (bestrooid met peper en nootmuskaat) toe. Laat de soep op laag vuur een uurtje trekken. Eventueel op smaak brengen met zout en peper. Serveer de soep daarna met een schijfje citroen en een wam Italiaans broodje besprenkeld met wat zout en olijfolie.
Wijnsuggestie:
Als we het over Rome hebben, dan drinken we bij dit gerecht bij voorkeur een droge witte wijn uit die omgeving, namelijk uit het nabijgelegen wijnstadje Frascati. Een frisse en soepele wijn die snel vrienden met u maakt. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.
Buon appetito!