vogel

De fauna in en rondom Heemstede

PARTNERBIJDRAGE

Meer contact met de natuur hebben, dat verlangen wordt steeds vaker uitgesproken. Nu is de regio Haarlem dichtbevolkt en -bebouwd, maar er zijn genoeg plekken waar van alles kruipt, scharrelt en krioelt. Een klein stukje fietsen, richting bijvoorbeeld de Kennemerduinen, leert ons het één en ander over de nabije natuur.

Waar doen we het voor?

Dat verlangen om meer tijd in de natuur door te brengen loopt vrijwel parallel aan de duurzaamheidsgedachte, die eerder algemeen geaccepteerde logica is geworden dan iets voor zweverige types. In steeds meer huishoudens is het vanzelfsprekend om bij het vergelijken van de energie-aanbiedingen nadrukkelijk ook naar groene stroom te kijken. Er staat allang niet meer in elk huishouden dagelijks een schaal hamlappen op tafel. De elektrische auto is booming. Kortom, ons gedrag ten opzichte van onze leefwereld verandert en een tripje de natuur in herinnert ons eraan waar we het voor doen.

De pad die bouwprojecten tegenhoudt

Zelfs in de eigen tuin is van alles te ontdekken, maar een fietstochtje richting duinen verrast nog meer. Met de zandhagedis bijvoorbeeld, een beestje dat samen met de rugstreeppad bijkans in staat bleek om de komst van tribunes bij het circuit van Zandvoort te dwarsbomen. De zandhagedis heeft een opvallend fel groene kleur voor een reptiel in dit deel van Europa, waar de meeste bruinkleurig zijn. De rugstreeppad komt ook vaak in het nieuws als het gaat om bouwprojecten: deze dienen vanwege de beschermde status van het beestje gestaakt te worden wanneer hij en zijn nakomelingen opduiken bij zojuist opgespoten land.

Wisenten, vossen en boommarters

Makkelijker te vinden zijn de wisenten. Net als bij veel andere ontzagwekkende dieren geldt dat spotters gepaste afstand dienen te houden. Niet dat ze van nature gevaarlijk zijn, maar ze hebben een tolerantieafstand – zeker wanneer er net een gezinnetje is gesticht. Het verhaal over de vele herten en reeën in de Kennemerduinen is bekend. Sommige van deze dieren lopen vrolijk ’s nachts het centrum van Zandvoort in om daar de bakken violen leeg te eten. Wie een duinpan uitkiest om even te picknicken, kan zomaar een vosje tegenkomen. Deze worden steeds brutaler omdat ze wel vaker mensen tegenkomen. Ook gespot in de regio Heemstede/Zandvoort: de bijzondere boommarter. Lijkt op een eekhoorn, maar is het niet.

Vogels

De vogelaar kan zijn lol op in dit gebied. Evenals herten zijn er veel meeuwensoorten die regelmatig de voorpagina’s halen, maar hier zijn ze in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Ook de vogelsoorten kneu, geoorde fuut, putter, groenling en de in deze regio zeldzame kleine zilverreiger zijn (met verrekijker) waar te nemen. Hun geluiden herkennen en soorten determineren kan met speciale apps zoals BirdNET.