Dagje uit naar musea in eigen omgeving

Het Historisch Museum in Hoofddorp laat jong en oud zien hoe mooi en rijk de geschiedenis in de Haarlemmermeerpolder is. Onder andere met de tentoonstellingen ‘Mijn Schiphol’ en ‘De Cirkel & Koninklijke Ahrend – vroeger & nu’. Cruquius Museum past als grootste stoomgemaal ter wereld en rijksmonument prachtig in een dagje weg in eigen land. Deze zomer zijn er extra veel activiteiten voor jong en oud zoals het stoompracticum, de watertafel, Mad Science en mozaïekworkshops, theatrale rondleidingen en rondleidingen door kindergidsen. Kijk voor het zomerprogramma van beide musea op www.haarlemmermeermuseum.nl.

Doe mee met het polderpracticum aan de nieuwe watertafel in de museumtuin. Met miniatuur gemalen kan je zelf de polder droogmaken. Hoe vind jij dat de polder er uit moet zien? Richt hem in met huisjes, bruggen, Schiphol en boerderijen. Het polderpracticum is iedere donderdagmiddag van 28 juli t/m 18 augustus en op zaterdag 30 juli & 13 augustus. Kosten €1 extra op het museumentree.

Het marktplein van het Historisch Museum is de plaats voor de nieuwe creatieve mozaïekworkshop. Onder leiding van Rita Meyer van Mimoni maken kinderen (vanaf 6 jaar) de mooiste kleurige creaties met glas en keramiek. Neem gelijk een kijkje in het museum. Kosten € 10 (incl. entree museum en limonade). De workshops zijn op de woensdagen 17 & 24 augustus, van 14 tot 16 uur. Inschrijven kan via aanmelden@shmdc.nl.

Schuif aan bij het Stoompracticum in het Cruquius Museum en experimenteer met water en vuur. Zet een stoommachine in werking en zie hoe je daarmee andere objecten in beweging zet. Uiteraard onder deskundige begeleiding. Iedere dinsdagmiddag van 26 juli t/m 16 augustus. Kosten €1 extra op het museumentree.

Tijdens de Mad Science Vakantiedagen in Cruquius Museum kunnen kinderen tussen de 6 en 12 experimenteren met chemische reacties, verschillende constructies testen, speurwerk verrichten, en nog veel meer. Voor de Mad Science Vakantiedagen van 22 t/m 25 augustus zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer informatie via magazine.mad-science.nl/vakantiedagen#!

Ook in het Cruquius Museum zijn elke zondag om 13.00 en 14.30 uur voorstellingen van Living History Kennemerland. Vrij toegankelijk.

De rondleidingen voor een door kinderen zijn een groot succes. De kindergidsen zijn er op de zaterdagmiddagen 16 juli, 6 & 20 augustus in De Cruquius, en op de zondagmiddagen op 24 juli, 14 & 28 augustus in het Historisch Museum. Vrij toegankelijk.

De watertafel – foto Janneke Oldenbeuving