Daarom is vet en olie wegspoelen zo zonde

Veel mensen spoelen vet en olie na het koken door de gootsteen of het toilet. Maar vet in de afvoer en het riool zorgt voor meer problemen dan je denkt. Daarom moet gebruikt vet inzamelen net zo makkelijk worden.

Frituurvet en olie zijn bij kamertemperatuur vloeibaar. Zodra ze in de afvoer en het riool belanden, koelen ze af en zetten ze zich vast op de wanden. En als de vetlaagjes zich ophopen, leidt dit op een gegeven moment tot een verstopte wc of keukenafvoer. Je kunt je voorstellen dat dit voor veel overlast en ongemak kan zorgen. En daarnaast draai je als particulier zelf op voor de ontstoppingskosten op.

Wat in de keukenafvoer in het klein gebeurt, gebeurt op grotere schaal in het riool. Gestold vet klontert samen met ander afval en komt in de waterzuiveringsinstallaties van het waterschap terecht. Die viezigheid moet met de hand uit roosters en pompen worden verwijderd. Een vervelende en tijdrovende klus, die de samenleving jaarlijks miljoenen euro’s kost.

Verstoppingen zijn ook slecht voor planten en dieren. Omdat het rioolwater niet goed doorstroomt, kan het overlopen naar straten, sloten en rivieren. Het ongezuiverde water komt zo in het milieu terecht en kan leiden tot vissterfte en grote verstoringen in het plaatselijke ecosysteem. Schoon water is ontzettend belangrijk en vervuiling kan zorgen voor enorme schade. Iets waar wij mensen op den duur ook weer hinder van gaan ondervinden.

Om ervoor te zorgen dat vet niet meer in het riool terechtkomt, is het hoogheemraadschap van Rijnland eind maart gestart met de publiekscampagne Vet! Zonde om weg te spoelen. De boodschap is: Heb je gebruikt vet, gebruikte olie of jus over? Giet dit dan in een plastic fles of verpakking, sluit hem af en lever hem in bij een vet-inzamelpunt. In de (vaak gele) kliko die voor dit doel bestemd is gooi je het vet gemakkelijk weg. Het gebruikte vet wordt gerecycled tot biobrandstof. Ook het plastic van de verpakking wordt verwerkt, tot kunststofgranulaat. Gebruikt vet is dus niet zomaar afval, maar een nuttige grondstof. Meer informatie over de campagne is te vinden op http://www.rijnland.net/gebruiktvet.

Op de website frituurvetrecyclehet.nl staan meer dan 2.500 inzamelpunten in Nederland, dus check welke bij jou in de buurt zit. Het inzamelen van vet moet net zo gewoon worden als het recyclen van papier of batterijen. Daarvoor zijn er meer inzamelpunten nodig. Wil jij met jouw organisatie (school, supermarkt, sportvereniging) ook bijdragen aan een groene samenleving? En tegelijkertijd ook wat extra inkomsten genereren? Meld je dan aan als vet-inzamelpunt voor jouw buurt op http://www.frituurvetrecyclehet.nl.