Cyberpesten met de politie: “Pesten doet meer pijn dan je arm breken”

Heemstede – Bij de Sportplaza aan de Sportparklaan staat een politiebus, het Mobiel Media Lab. Met het innovatieve Mobiel Media Lab test de politie op een laagdrempelige manier haar communicatiemiddelen.

Vrijdagochtend 6 december ontving wijkagent Renz van Tongeren groepen 8 van de Icarusschool en de Molenwerfschool om een quiz met soms confronterende vragen  te spelen. Vragen over cyberpesten, sexting, grooming, stalking. Het is wat dringen in de bus met de vele kinderen, maar Renz kan starten met Kahoot, een onderwijsplatform uit Noorwegen dat werkt met multiple choice-quizzen genaamd kahoots. Er staan tablets op de tafeltjes zodat de kinderen zelf mee kunnen spelen met de vragen die op het grote scherm getoond worden. Er komen vragen als: ‘Wordt er op onze school gepest?’ “ Bij ons niet hoor!” Dat wankelt later dus. Er komen wel verhaaltjes waaruit blijkt dat pesten meer pijn doet dan een arm breken. ‘Is pesten strafbaar?’ Nee, maar het kan wel leiden naar strafbaar gedrag. ‘Wat is sexting?’  Bijna alle kinderen weten de antwoorden al te geven. Een filmpje waarin een meisje haar naakte bovenlichaam filmt en doorstuurt naar haar `vriendje` wordt door dat vriendje gedeeld met klasgenootjes met de nodige herkennende knikjes en blikken naar het bewuste meisje, waarna er een discussie over schuld begint.

Burgemeester Astrid Nienhuis, cyberburgemeester voor 35 gemeenten, vertelt dat je leven tegenwoordig deels online afspeelt, je hebt er een wereld bij waar het weleens mis gaat. Wijkagent Renz vertelt hoe een 93-jarige mevrouw eens de Media Lab binnenliep en hoorde dat er lessen over pesten gegeven werden. Ze moest huilen omdat ze in haar jonge jaren ook gepest was waar ze nog last van heeft. Renz reageert nog even op die blote foto. Die gaat nooit meer weg, zit ergens opgeslagen en kan altijd terugkomen, waar dan ook, want die gaat van telefoon naar telefoon. Je hebt er geen regie meer over. Doe dat dus nooit! “Zelfs een onschuldig fotootje op het strand in je zwembroekje kan gemanipuleerd worden”, antwoordt Renz op de vraag van een jongen.

Pesten zelf is niet strafbaar, maar het kan van kwaad tot erger komen. Er kunnen dan wel strafbare zaken gebeuren die strafbaar zijn. Straffen voor meerderjarigen, voor kinderen, ook dat weten de kinderen al, is er bureau Halt. Goed dat de politie aan cyberpesten die aandacht geeft, want voorkomen is beter dan genezen.

Ton van den Brink