Corso Bollenstreek beleeft alweer zijn 69ste editie

Op zaterdag 23 april rijdt de bloemenstoet om 9.30 uur vanaf de Wilhelminaboulevard in Noordwijk naar het centrum Haarlem. Ook Heemstede wordt jaarlijks aangedaan. Volgens planning komt het corso aan om 19.50 uur aan bij de Herenweg – ingang Groenendaal. Liefhebbers zijn blij dat ook dit jaar weer een mooi bloemenevenement op stapel staat. “Een grote wens is ook om door de leukste winkelstraat van 2013 (Raadhuisstraat en Binnenweg) in Heemstede te rijden”, aldus Corsovoorzitter Leo van der Zon. “Er zijn wel eens gesprekken geweest met de ondernemingsvereniging Winkelcentrum Heemstede, maar er was helaas geen belangstelling.”

Geschiedenis
Het evenement vindt voor de 69ste keer plaats. “Onlangs heb ik het boekje gelezen van de allereerste corso en dat was in 1948. De aanleiding voor het Bloemencorso van de Bollenstreek dateert uit 1947. Willem Warmenhoven, een amarylliskweker uit Hillegom, was de bedenker van de allereerste volwassen praalwagen in de vorm van een walvis. Op een krakkemikkig vrachtwagentje werd een vorm opgebouwd en met hyacinten overdekt. En hoewel het begin zeer eenvoudig was, had men de smaak meteen te pakken. Hillegom nodigde Sassenheim en Lisse uit om mee te werken voor een groter corso en van het één kwam het ander. Een klein corsocomité werd opgericht en de rest is geschiedenis.”
Steeds hogere kosten
Van der Zon vertelt verder dat de gemeente Haarlem de corso nog altijd omarmt, maar noodgedwongen moet bezuinigen. “Op organisatorisch gebied heeft Stichting Bloemencorso Bollenstreek daarom de taken van de gemeente Haarlem overgenomen.” De stichting moet van alles bedenken om het corso ook in toekomst te garanderen zodat de volgende generatie van dit historische cultuurgoed kan blijven genieten. “Zoals iedereen weet is het corso een megagroot en gratis toegankelijk evenement voor bewoners in de streek en tevens veel buitenlandse toeristen. Door toename van bezoekersaantallen en de veranderde regel- en wetgeving op het gebied van veiligheid rond een evenement van deze omvang, wordt het corso geconfronteerd met steeds hogere kosten. Door ‘vriend’ te worden kunnen bedrijven hun steun betuigen.”

Haarlem
In Haarlem leeft het corso mede door het thema ‘Flowers & Fashion’ als nooit tevoren. Van der Zon vertelt enthousiast dat vanaf 18 april winkeliers aan de slag gaan met het stijlen van hun etalage in het thema. Er zijn diverse activiteiten rondom het bloemenevenement.
Meer informatie op: www.bloemencorso-bollenstreek.nl.

Bij de foto: Corsovoorzitter Leo van der Zon (vooraan) en het corso comité kijken reikhalzend uit naar de 69e editie van het Bloemencorso (Foto en tekst Erwin Brandt).