College Tour HBM met Fred Teeven

Heemstede – Nadat Paul Rosenmöller eerder al te gast was op het HBM (Haemstede-Barger Mavo) was het op 22 september de beurt aan Fred Teeven, om een uur met de leerlingen in gesprek te gaan. De tijd vloog voorbij door de mooie verhalen die Teeven wist te vertellen. De leerlingen waren vooral geïnteresseerd in de periode dat Teeven officier van justitie was. “Wat was volgens u uw belangrijkste rechtszaak die u voerde?” was de eerste vraag. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. Dat was de zaak tegen Frans van Anraat die in de jaren tachtig grondstoffen voor de productie van gifgassen verkocht aan het Irak van Sadam Hussein. Dat was door de internationale gemeenschap ten strengste verboden. Teeven reisde naar Iran en Irak voor zijn onderzoek. Van Anraat werd tot 16,5 jaar veroordeeld. Zaken tegen Holleeder en de ‘Hakkelaar’ trokken de aandacht. Hoe Fred in de politiek terechtkwam, werd snel duidelijk. Er waren aanwijzingen dat criminelen het op Teeven en zijn gezin gemunt hadden. Drie jaar lang kreeg de familie beveiliging. Het stond hem ook tegen dat slachtoffers van misdrijven slecht werden gehoord in de rechtszaal. Hij was klaar met justitie. Via de lijst Leefbaar Nederland kwam hij in de Tweede Kamer.

Later stapte hij over naar de VVD en werd uiteindelijk staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. In 2015 moest hij aftreden, samen met minister Ivo Opstelten. De reden, een deal die door Teeven, nog als officier, was gesloten met crimineel Cees H., viel verkeerd in de Tweede Kamer. De scholieren wilden ook weten wat Teeven vroeger wilde worden. “Luchtverkeersleider”, was zijn antwoord, maar door slechte ogen kwam hij daarvoor niet in aanmerking. Hij werkte bij de Belastingdienst, studeerde in de avonduren rechten en deed later een Master Public Management. Als officier van justitie en later politicus genoot hij landelijke bekendheid.

Na zijn vertrek uit de politiek werd hij buschauffeur bij Connexxion, iets wat hij nu nog steeds doet, al is dat nu nog maar twee dagen per week. Daarnaast heef hij een eigen bureau dat adviseert in veiligheid vraagstukken voor bedrijven. Hij rekent grote scheepvaartbedrijven tot zijn klanten.

Een les voor de leerlingen, ook als je opgroeit in een Haarlemse volkswijk, zoals Teeven, kun je toch een mooie carrière maken. Voor de leerlingen het bewijs dat je kansen moet pakken om verder te komen op de maatschappelijke ladder.  Het is nooit te laat om de bakens te verzetten en het eens in een andere richting te proberen.
Dit was de tweede College Tour van dit schooljaar. Er volgen hopelijk meer.

Eric van Westerloo      

Fred Teeven (rechts op foto) voor de klas.