Het chaotisch creatieve en het planmatig scheppen

Griet Halbertsma uit Heemstede en Marja Verhage uit Amstelveen exposeren de komende drie weken met nieuw werk in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Een tentoonstelling met als thema “Verhalen en Beweging in Abstractie”. Een confrontatie tussen ogenschijnlijk twee geheel uiteenlopende uitgangspunten: het chaotische creatieve proces bij Griet en bij Marja het planmatig scheppen van tegengestelde bewegingen via een geheel eigen beeldtaal. Met als resultaat een geslaagde combinatie: de kleurrijke schilderijen van Halbertsma waarbij de beelden met vrouwelijke vormen wonderwel met elkaar harmonieren! Lyrisch abstract is een omschrijving die Griet zelf hanteert en zonder meer ook van toepassing is op de beelden van Marja.

Griet Halbertsma kan gekenschetst worden als een beeldend kunstenaar die in haar atelier in alle rust naar nieuwe wegen zoekt. Een aantal jaren geleden experimenteerde zij met oud borduurwerk geplakt op doek of paneel doch tijdens deze expositie toont Griet kleurrijke abstracte werken waarin zij zonder vooropgezet plan of idee te werk gaat. Zoals zij treffend omschrijft: kleuren omkader ik niet, ze moeten hun eigen begrenzing vinden door de botsing met een ander kleurvlak. Kortom een creatief spel van lijnen en kleur. Een spel waarbij haar intuitie en gevoel een grote rol speelt

Marja Verhage omschrijft haar eigen creatieve proces bij het beeldhouwen als “abstracties in beweging”. Beweging kan in haar ogen voor geheel verschillende dingen staan: zoals bij stromend water, het verlopen van de tijd en uiteraard tijdens het groeiproces! Voor Marja vormt het een uitdaging om beweging weer te geven in zoiets onbeweeglijks als steen. Zij kan gerust als een puur ambachtelijke beeldhouwster gekenschetst worden, zij houwt en polijst al haar beelden met de hand en werkt in een grote diversiteit aan stenen zoals marmer, diabas, hardsteen en travertin. Maar ook in albast waarbij de transparantie van deze zachtere steensoort tot een bijzonder resultaat leidt. Marja Verhage verstaat de taal van al de diverse soorten steen, ze laat het poetische van steen zien en raakt zo de kern van het natuurlijk materiaal.

De tentoonstelling van Griet Halbertsma en Marja Verhage is vanaf donderdag 12 oktober tot en met zondag 29 oktober te bezichtigen in Galerie De Waag , Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur). Op zondag 15 oktober wordt deze tentoonstelling geopend door Saskia Wijne, kunsthistoricus en kunstpromotor van Art Yo Go. Zie verder www.griethalbertsma.nl , www.marjaverhage.nl, www.kzod.nl en facebook.

Werk van de Heemsteedse Griet Halbertsma.