Café de Eerste Aanleg: al 15 jaar een succesverhaal

Café de Eerste Aanleg bestaat 15 jaar en is een waar succes. Kees en Christine Heger zijn de eigenaren van het jubilerend café. Het succes is niet vanzelf gekomen. Daar is hard aan gewerkt. Hoe het was, toen Kees het café 15 jaar geleden overnam, is niet wat hij helemaal voor ogen had. Hij wilde een breder publiek dan alleen de, overigens gewaardeerde, vaste gasten. Een ‘open’ café, dat was zijn wens en die is uitgekomen. Kees voerde veranderingen door en daar was best wat moed voor nodig. Het biljart ging er uit. De gokkasten ook. Kees: “Toen ik hier kwam was de Aanleg meer een dorpscafé. Ik wilde graag dat veel meer mensen het hier leerden kennen.” Overigens bracht het café niet alleen succes op zakelijk vlak; Kees leerde ook zijn vrouw Christine kennen. Dat resulteerde niet alleen in een gelukkig gezin met drie dochters maar ook in een eigen biermerk dat – inderdaad – naar de naam ‘Christine’ luistert. Christine is wellicht minder zichtbaar maar wel degelijk een drijvende kracht achter het café.

In De Aanleg ademt een duidelijk historisch karakter, je ziet een klassiek interieur met schilderijen die zó van oude meesters lijken te komen: museumwaardig, er staat een potkachel die de boel warm stookt en dan die prachtige authentieke kassa op de bar, een echte blikvanger. Ook het houtwerk en de rustieke tafels en stoelen doen denken aan vervlogen tijden, toen trekschuiten op de Kerkvaart nog daadwerkelijk aanlegden hier voor een ‘verfrissching’. Anno 2016 leggen bezoekers ‘aan’ voor een goed getapt biertje, elk bier heeft zijn eigen glas. Daarnaast wordt het glas altijd met een wit ‘kraagje’ (druppelvanger) op de voet gepresenteerd.
Er is ook keuze uit diverse wijnen, kom daar eens om in een willekeurige kroeg! Kees komt uit de horeca en heeft veel kennis, niet alleen van dranken maar ook van happen. Een bitterbal vind je niet maar daarvoor in de plaats zijn er heerlijke tapas-achtige ‘happen’. Bovendien kun je elke zaterdagmiddag een kop vers gemaakte soep inschenken, van ‘het huis’!

In 15 jaar tijd staat het café bekend om zijn diverse soorten bieren maar ook om de liveoptredens, al dan niet akoestisch. Bovendien is De Eerste Aanleg een populaire stek voor privéfeestjes. De zaterdagavonden zijn hier voor ingeruimd. Maar er zijn ook er feestjes-op-schaal, als we de fijne proeverijtjes zo mogen noemen. Drie glazen om te proberen: van wijnen tot bieren en van jenevers, port tot gin-tonics. Als je dit bestelt, geeft Kees een toelichting aan tafel.

Het publiek is van alle leeftijden, jong maar zeker ook de wat oudere genieters voelen zich er thuis. Met gastvriendelijkheid, een zeer uitgebreide drankenkaart (zie de nieuwe mooie krijtborden aan het plafond) en moderne hapjes blijft het café zich onderscheiden. “Wij doen waar we goed in zijn”, zegt Kees trots, “maar dat wil niet zeggen dat we stil blijven staan. We hebben nog een rugzak vol ideeën!”

Op zaterdag 8 januari houden Kees en Christine de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie met dit keer een extra feestelijk tintje. Van harte welkom! De Eerste Aanleg is dagelijks open tussen 16.00 een 1.00 uur. Meer info via: 023-52860351. Kijk ook op www.1steaanleg.nl of facebook.
Joke van der Zee