‘Cabaret doorbreekt taboe depressie’

Voor het eerst geven Nederlandse theaters psychische ziekten een open podium. Op donderdag 17 maart is in Theater De Luifel in Heemstede de cabaretvoorstelling ‘Geen Paniek’ te zien. Deze gaat over angst en depressie met cabaretier Marjolijn van Kooten en psychiater Bram Bakker. Beiden hebben te maken met psychische klachten. De een als behandelaar, de ander als patiënt.

Bram Bakker is de eerste psychiater in Nederland die zijn kennis op deze manier deelt op de planken. “Met een theatervoorstelling bereiken we een groot publiek”, aldus de psychiater. “En dat is hard nodig om het taboe rondom angst, depressie en zelfmoord te kunnen doorbreken.”

Ruim 20 procent van de Nederlanders kampt met angst en/of depressieklachten zoals paniekaanvallen, zelfmoordgedachten en extreme somberheid. “De meesten isoleren zich omdat ze er niet over durven praten”, aldus Bakker. “Er is veel onwetendheid en vaak ook onbegrip vanuit de directe omgeving. Met alle gevolgen van dien zoals: arbeidsverzuim, toename van klachten en in sommige gevallen zelfdoding.”

Cabaretier Marjolijn van Kooten leed jarenlang aan een zware angststoornis. Met hulp van Bakker ontdekte ze haar grootste passie: cabaret. Ze volgde een theateropleiding en won in 2010 zilver bij het Amsterdams Kleinkunst Festival. Haar angst is onder controle. “Nu wil ik andere mensen met angstklachten laten zien dat er hoop is”, aldus Van Kooten. Ze schreef eerder al het boek Schijtluis, over haar angsten, en die van enkele bekende Nederlanders.

De Luifel, Herenweg 96 in Heemstede, aanvang om 20.15 uur. Kaartverkoop: 023 – 548 38 38.