Busreizigers lijn 50 in de kou

Vanwege werkzaamheden wordt de Herenweg tot eind juli 2017 in één richting voor een beperkt deel tussen de Rijnlaan en Bennebroek afgesloten.

Arriva heeft daarom voor lijn 50 een omleiding ontworpen tussen Haarlem en halte Linnaeushof-Bennebroek in beide richtingen via Glipperdreef en Heemsteedse Dreef.

Lijn 50 is de bus die Leiden Centraal met station Haarlem verbindt via Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede. De lijn behoort tot de concessie van Arriva in de provincie Zuid-Holland. Dagelijks maken op werkdagen 300 reizigers tussen Bennebroek en Haarlem gebruik van deze bus. Door deze enorme omleiding vervallen 10 haltes richting Leiden en 10 richting Haarlem en er komen 5 nieuwe tijdelijke haltes, is op de Arriva-site te lezen.

ROVER vindt dat dit voor de reizigers leid t tot onaanvaardbare loopafstanden vanaf hun deur naar de dichtstbijzijnde halte van het Openbaar Vervoer. Bewoners van de Rivierenwijk in Heemstede bijvoorbeeld moeten door de omleiding tot 2 km lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. De halte Heemstede Rijnlaan wordt vervangen door de halte Groenedaal/Glipperdreef. De route naar de tijdelijke halte loopt dan via Wandelbos Groenendaal, dat overigens na zonsondergang verbodentoegang is.

Leerlingen van scholen als Sancta en het Coornhert moeten een fors stuk lopen. De werknemers en bezoekers van Zorgcentrum Kennemerduin krijgen een loopafstand van 1000 m voor hun kiezen. Ook bewoners van seniorenwoningen worden getroffen.

Op de site van Arriva staan kaartjes van looproutes naar de tijdelijke haltes van lijn 50. ROVER vindt zulke afstanden naar de vervangende haltes in de bebouwde kom onaanvaardbaar; de bus wordt voor velen onbereikbaar.

Een alternatieve route is mogelijk, met minder gedupeerden !

Omdat de Herenweg richting Bennebroek-Leiden niet wordt afgesloten voor verkeer, zou dus de bus naar Leiden zijn normale route kunnen blijven rijden. Dat zou gunstiger zijn voor veel bewoners en andere reizigers. Bij een eerdere afsluiting van de Herenweg tussen de Van Merlenlaan en de Rijnlaan werd de bus via de Van Merlenlaan geleid. Dit is overigens ook de officiële omleidingsroute voor het autoverkeer.

Als de bus in de richting van Haarlem deze korte omleidingsroute neemt wordt het aantal gedupeerden véél kleiner. Dan ontstaat namelijk de mogelijkheid vanaf de bestaande haltes via Bennebroek (met enige extra reistijd) te reizen. Een reiziger uit Heemstede die bijvoorbeeld naar Haarlem wil, zou dan de bus 50 kunnen nemen naar halte Linneushof-Bennebroek waar hij overstapt op de bus 50 naar Haarlem, die via de omleiding over de Glipperdreef rijdt. Hij heeft dan wel een extra reistijd van één kwartier maar behoudt zijn openbaar vervoerverbinding. Deze oplossing is naar de mening van ROVER voor Arriva en de provincie Zuid-Holland zelfs budget neutraal.

ROVER weet dat eventuele extra kosten voor rekening van Arriva, de provincie Zuid-Holland en/of de gemeente Heemstede zijn; ze behoren tot de kosten van de werkzaamheden. ROVER vreest dat deze kostenoverwegingen een rol hebben gespeeld bij de nodeloos ingrijpende omleiding die Arriva en Heemstede hebben ingesteld.