Boosheid over nieuwe route bus 50

Nu het vierde en tevens laatste deel van de renovatie van de Herenweg is begonnen,  ondervinden inwoners hinder van het verleggen van de busroute lijn 50. Deze lijn loopt van Leiden naar station Haarlem en doet Heemstede op verschillende plaatsen aan. Door de renovatie is het deel vanaf de Rijnlaan tot aan Bennebroek in noordelijke richting afgesloten. In Heemstede vervallen zes haltes vanaf de Kadijk tot aan de Koediefslaan. Lastig voor veel bewoners die rond de Herenweg wonen. De nieuwe route loopt nu vanaf Bennebroek over de Bennebroekerlaan en vervolgens via de Binnenweg/Glipperweg, Glipper Dreef, Valkenburgerlaan naar de Heemsteedse Dreef richting Haarlem. Tot zeker medio april zal deze situatie van kracht blijven.

Nieuwe haltes zijn ingericht bij de Linnaeushof, Groenendaal/Glipperdreef, Wipperplein, Julianaplein en de Blauwe brug. Enige boze reizigers hadden graag gezien dat vanaf de Van Merlenlaan weer de Herenweg zou worden opgereden.

Vervoerder Arriva mag zelf bepalen hoe de nieuwe route loopt. De gemeente heeft hierover niets te zeggen. Vooral voor ouderen is het bezwaarlijk om de grote afstand tot de nieuwe haltes te overbruggen. Er lijken weinig alternatieven denkbaar die de situatie enigszins kunnen verbeteren. De enige mogelijkheid is inderdaad via de Van Merlenlaan, maar ook daaraan kleven flinke bezwaren zoals de lastige oversteek bij de Camplaan met de Dreef, de rotonde bij de kerk of de kruising bij het Raadhuis. Het lijkt erop dat de gedupeerde reizigers geduld moeten hebben tot april om weer te kunnen in- en uitstappen op hun vertrouwde halte.

Eric van Westerloo