Tekst en foto’s: Bart Jonker
Bloemendaal aan Zee – Brrr… het is natuurlijk altijd weer een frisse bedoening en even flink doorbijten en afzien tijdens de traditionele nieuwjaarsduik. Toch deerde dat de vele enthousiastelingen niet. Zij trotseerden dapper het frisse water afgelopen Nieuwjaarsdag, op diverse plekken in Nederland. De nieuwjaarsduik is door de jaren uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie en is een niet meer weg te denken fenomeen. Het voelt een beetje als het oude jaar 2022 van je afspoelen en fris het nieuwe jaar 2023 induiken. Als het ware jezelf zegenen en dopen met de positieve verwachtingen in goede gezondheid van het nieuwe jaar. Zo ook op het Bloemendaalse strand, waar de Bloemendaalse Reddingsbrigade de grote nieuwjaarsduik had georganiseerd. Echter, velen namen individueel of in klein groepsverband zelf een duikje in zee. De Bloemendaler ging eens kijken op het strand bij Parnassia.
“Beter om even in het water te blijven”
Jenna en Annemee waren enkele van deze dapperen, die het ruime sop van de Noordzee over zich heen lieten komen. De buitentemperatuur schommelde rond de 11 graden en het zeewater was ongeveer 7 graden Celsius op dat moment. Jenna: “Het is voor mij de eerste keer. Ik vind het wel een spannend spektakel en heb dit altijd al een keer willen doen.” Annemee is echter een gevorderde ‘dipper’. “Ik kom uit het noorden van Nederland”, vertelt ze. “Daar dip ik regelmatig in een meertje waarvan het water nog kouder is, slechts 4 graden. Uit haar woorden blijkt dat ze best wat ervaring heeft. Ze geeft daarom nog even een tip mee. “De meesten springen bij een nieuwjaarsduik er snel even in en rennen dan vervolgens snel weer de zee weer uit”, vervolgt ze. “Daardoor heb je het ook sneller koud. Beter voor je lichaam is om even in het water te blijven, zodat je kunt wennen aan de watertemperatuur, dan heb je het minder snel koud.”
Polar bear plunges
De nieuwjaarsduik staat bekend onder de noemer ‘winterzwemmen’, oftewel zwemmen in ijskoud water. De eerste nieuwjaarsduik ooit werd in 1920 gehouden in Canada, met het doel geld in te zamelen voor liefdadigheid. Een goed doel is nu nog steeds vaak onlosmakelijk verbonden aan de nieuwjaarsduik. In de Verenigde Staten en Canada heten deze duiken ‘polar bear plunges’ en de winterzwemverenigingen worden daarom ook wel ‘polar bear clubs’ genoemd. De eerste nieuwjaarsduik in Nederland vond in 1960 in Zandvoort plaats. Sindsdien kreeg de nieuwjaarsduik veel navolging in Nederland. (Bron: website ‘Is Geschiedenis’).
Foto boven: Annemee (links) en Jenna (rechts) poseren trots na de nieuwjaarsduik.
Ook deze moedige mannen snel even op de foto alvorens ze de zee induiken
Brrr…daar gaan ze dan!